< div id=”header ”>< / div>

tisdag 14 maj 2013

Dags för en ny grå arbetslinje för miljöpartiet min värld är alltjämt grön!

Redan i sin vår proposition angav MP tonen för en ny arbetslinje . Det tolkas av den centerstyrda lokaltidningen här som en anpassning till att "jobben" blir en av de stora valfrågorna. I liberala DN att man nu överger gröna jobb då alla jobb ska vara gröna. Det talas om arbetstidsbanker med insättning och uttag av tid vilket naturligtvis förutsätter att det finns ett jobb att gå till.

Oavsett om vi har ett jobb eller inte sysselsätter vi andra som jobbar på oss, för oss, övervakar oss, servar oss som klient, patient, dissident, producent eller konsument. Schlaug slår hårt på att MP övergett grönt med ett egentligt håll och smetat ut det till att vara något vad som helst.

Vad som lär bli intressant är egentligen var Miljöpartiet kommer att hamna i förvalet till det val som engagerar mest, det kombinerade riksdags- region/landstings- och kommunvalet. Då menar jag inte kyrkovalet,  där jag menar att politiska värdsliga partier borde dra sin Mats ur skolan. Jag menar naturligtvis valet till Europa-parlamentet som lär få svårt med valdeltagande men ändå är en intressant värdemätare.

Sedan MP engagerade sin medlemmar i en omröstning om utträdesparagrafen skulle bort ur partiprogrammet har MP fortsatt sin anpassning till parlamentarismens realiteter. MP har sedan sista valen fullt upp med att hålla sig i de parlamentariska ramarnas korridorer och medlemmars engagemang kring motioner och lokalavdelningars engagemang för kongresser kringskurits.

Nu är det väloljade dokument som ska tas fram med partistyrelsens stämpel, förberedda specifika ärenden som ska avhandlas och opposition i partiet får koncentras till specifika frågor typ vinster i välfärden, arbetstiden och några till där det finns en stark vänsterflank. Bra att ni finns men skulle egentligen göra mer nytta inom Vänsterpartiet.

Vad vill jag själv som bara kritiserar allt inom MP. Jag vill ha ett miljöparti som går tillbaka till sina rötter som det en gång bildades för: grundtrygghet helst med nån form av basinkomst och medborgarlön, avskaffa kärnkraften, bygg upp lokalsamhället, stärk demokratin och självförsörjningsförmåga, kritik mot tillväxtsamhället som kringstyr vår förmåga att delta i informella sektorn oberoende av vår status i offentlig och privat marknadstyrd sektor.

MP idag befinner sig långt därifrån men är intressant som ett grönliberalt parti som konkurrerar med centern och folkpartiet om presumtiva mittenväljare om de vågar utmana sin vänsterflank i partiet som verkar styrd från att offentliga sektorn är grogrunden för all välfärd inte egenansvaret.

Inga kommentarer: