< div id=”header ”>< / div>

söndag 21 april 2013

Svenska partier och politiker står handfallna när deras löften bygger på tryggad och billig energi- och elproduktion!

Funderar på den här bloggen av ASPO som väcker en del funderingar som tar upp staplar kring energiproduktion och vilka alternativ som ökar sina andelar i den. Grunden ligger i att politiker som lever på tillväxt har ju dessa instrument att bygga sina löften på.

Tänkvärt är att Sverige som får sin importerade olja t.ex. av Danmark som nått sin Peak Oil , samtidigt får del av vårt elöverskott läs kärnkraftsel.  dit i utbyte. I sammanhanget om det blir mindre att importera och dyrare olja att köpa från Danmark måste ju även vår exporterade el bli värdefullare och dyrare om inte danskarna själva hade satsat hårt på egenproduktion av andra ersättningsalternativ. Lägg därtill Norge och Ryssland som är våra största länder vi får "vår" olja ifrån.

För ett land som är som en koncern bör det i sammanhanget vara en fördel att den inhemska konsumtionen hålls nere så att vi kan exportera mer och samtidigt göra oss mindre beroende av olja och fossila bränslen.Här kommer alternativen in. Det bör vara lönsamt för kommuner och enskilda att med egenproduktion komma ifrån storskaliga beroenden av både fossila bränslen och kärnkraft.

Globalt sitter Sverige fast i ett snömos inte minst vad gäller den mycket märkliga klimatdebatten. Den globala energianvändningen inte bara el har haft en dramatisk ökning för att vi ska kunna snurra allt snabbare och transportera oss och varor kring vår jord och har fram till 2010 inte visat någon tendens att stanna av.

Lägg därtill inte bara Sveriges extrema exportberoende för att upprätthålla vår egen välfärd. Tre fjärdelar av vår export går till Europa och vi är alltså i allra högsta grad beroende av utvecklingen där samtidigt är våra främsta handelspartners Norge och Tyskland och båda har val i höst. I ena fallet ett land där vi tar vår olja ifrån som blir allt svårare att utvinna. I andra fallet ett land som ska göda krisländer inom euron och har ett mål att avveckla kärnkraften.

Det verkar dock som om att VD:n i Vattenfall Öyestin Löseth ser Sverige som kärnkraftens Mecka och vill storsatsa här när andra dörrar stängs. Hur det blir med det återstår att se men om Miljöpartiet A till Ö vore smarta borde det kanske hållas en ny folkomröstning om kärnkraften innan Löfven tar över och kör över miljöpartiet och gör en blocköverenskommelse om energipolitiken där kärnkraftskritiska MP kommer att hållas utanför.

10 kommentarer:

Magnus Redin sa...

Vore det inte bättre att hoppas på att Vattenfall får rätt så det byggs nya reaktorer som ger exportinkomster och ersätter kolkraft?

Ringborgs blogg sa...

Det är inte Vattenfall som styr Sverige. Det gör väl deras ägare svenska folket.

Magnus Redin sa...

Vattenfall har efter allt jobb och strul med renoveringarna och uppgraderingarna av sina kärnkraftverk skaffat erfarenheter som gör det rimligt för dem att klara av att köpa och bygga nya reaktorer. Det vore bra för vår försörjning och vår miljö om svenska folket bestämde sig för att beordra vattenfall att göra detta.

Miljön bryr sig inte om vad vi säger eller beslutar, den bryr sig bara om vad vi gör och det är lättare att få folk att sluta elda kol desto mer vi sparar och desto fler andra energikällor som vi kan bygga ut.

Ringborgs blogg sa...

I så fall på de orter som tävlade om att ta hand om slutförvaret Östhammar och Oskarshamn.

Magnus Redin sa...

Den bästa platsen för att exportera elektriciteten är Barsebäck, näst bäst är Simpevarp och Ringhals och de borde man börja med.

När man etablerar mer elproduktion i Ringhals borde det även bli rimligare att bygga om och ut Värö bruk för att producera uthålliga kemikalier och bränslen av flis och el. En sådan anläggning skulle kunna nyttiggöra kärnkraft alla nätter och helger och dagtid med stark vind överskottskraft i Västsverige och Danmark.

Ni har det bra ni som har två rejäla framtidsindustrier i kommunen!

Magnus Redin sa...

Själv hoppas jag på Oskarshamn 4 byggs, att Oskarshamn 1 stängs och används som reservkraft osv för Oskarshamn 2 och att Oskarshamn 2 plockas ner till halva effekten och sliter ut en av de nya turbinerna i taget och därefter rivs.

Det borde på samma sätt vara rimligt att bygga Ringhals 5, plocka ner gamla Ringhals 1 till halva effekten och slita ner en av de nya turbinerna i taget.

Lägre effekt ger större säkerhetsmarginaler så man tryggt kan nöta ner den färska kapitalinvesteringen och få ut maximalt med energi ur den.

Magnus Redin sa...

Förresten, grattis till att ni har en rejäl järnvägsinvestering på gång.

Nästa järnvägsinvestering för er del borde vara en elektrifiering av Kinnekullebanan som borde kunna bli en bra pendlings- och godsbana.

Magnus Redin sa...

En genande väg och triangelspår för omledningstrafik Veddige - Värö bruk borde därefter bli kanon, framförallt om det byggs hamn vid Värö bruk.

Ringborgs blogg sa...

Nej det blir de fyra kärnkraftverk vi har här i Varberg och inga mer. Varför håller vi annars på och satsar på förnybart?

Sök du dig till Östhammar och Oskarshamn som har hand om slutförvar och mellanlager av utbränt uran. Här i Varberg har vi sagt nej till sånt skit.

Magnus Redin sa...

Vi måste satsa på allt som saktar ner klimatförändringen och försörjer mänskligheten när den billiga oljan tar slut.

Problemen med kärnkraften är mycket mindre och det gäller att lösa problemen i rätt ordning.

Har du förresten sett bloggen http://neven1.typepad.com/blog/ om läget i arktis? (Den bloggen är inte till för att diskutera lösningar så det är inte reklam för kärnkraft eller något annat. )