< div id=”header ”>< / div>

tisdag 9 april 2013

Alla vill åt makten men är inte överens om politiken bara röster!

Det togs inga klargörande beslut på S-kongressen i energifrågan mer än att partiet vill ha blocköverskridande överenskommelse om det vinner valet. Det var inte lika mycket dramatik i den som vinster i välfärden där Vänsterpartiet  vill göra det till valfråga och där Friskolornas riksförbund ser att MP lägger in veto mot att INTE kommunala veton införs för att stoppa friskolor.

Bara dessa frågor visar rödgröna röran vad egentligen det innebär att sätta förhoppningar på vad som är rödgrön politik. Vinner rödgrönt får vi alltså inga förändringar i energifrågan. Vinner rödgrönt får vi inga förändringar i vinster i välfärden OM MP blockerar. I annat fall blockerar V regeringsfrågan.

Nu har det i opinonsmätningar mest varit vilka partier som ramlar ur och blir kvar samt att rödgrönt leder stort över alliansen. Men vad innebär det att man bara byter ut taburetter? Som väljare tycker jag det känns ganska oklart idag mer än att vissa rödgröna partier vill att väljarna genom att rösta på något av dem ska ange tyngdpunkten till visst parti det blocket genom sin röst. De blockerar ju varandra idag.

Då lär det bli mer avgörande att lägga tyngdpunkten att ha kvar C och KD för de väljare som vill värna om migrationsuppgörelsen mellan MP och regeringen. I annat fall lär ju SD att även med samma valresultat få en större tyngd i riksdagen. Dessutom lär en regering a la S vilja ha en återställare där man helst gör upp med moderaterna.

Det finns frågor där S har angett en tydlig profil som mer är i samklang med vad V och MP kan acceptera av en ny regering. Men det står inte still inom alliansen att bara titta på. Det bör för övrigt gälla MP också som inom kort har kongress eller blir det en kopia av S-kongressen att bekväma frågor låter partistyrelsen låta sig köras över och bakom kulisserna gör man upp i de besvärliga frågorna och kan antas i enighet i plenum?

Inga kommentarer: