< div id=”header ”>< / div>

onsdag 6 mars 2013

Ska alla ha rätt till gratisutbudet i public service och på biblioteken?

Radiotjänst har nu börjat tillämpa regelverket och börjat hämta hem avgifter. En gång i tiden slopade man dem för radioapparater när det började bli otympligt då de blev mindre och trådlösa med batterier. Stimpengar gav en del inkomster för låtar som spelades i radion. Det finns massor av utbud nu i tv-utsändningar och Svt.play som kan ses från direkt till repriser och du kan befinna dig var som helst.

När vi går tillbaka till kabelsändningarnas tid var det några som kom på att de kunde kodas bort och då kunde man se allt gratis. Videon kunde man illegalt kopiera filmer och för att inte tala om kassettbanden där skivor kunde spelas in på band eller kopiera från andra band.

Vad gäller utbudet i "public service" är det som jag ser det något som ska hålla svenska folket glada och passiva samt konsumerande av avkoppling och lagom ytliga nyheter. Precis som mediaflödet vad gäller papperstidningar som gått in på nätet och nu vill ha betalt. Detsamma kunde SVT göra ta betalt via nätet än att ringa runt och jaga människor.

Troligen vore det bästa att en avgift lades direkt på mottagaren när den inhandlas och resten via kompensation via skatt från staten typ det som författare bör få när deras böcker lånas på biblioteken. Men sedan har vi dem med låg och hög betalningsförmåga samt hur ofta man använder eller ser. Jag lånar nästan aldrig böcker på biblioteket men det skulle vara intressant om de började ta entré när det öppnar. Det borde de göra jag kan ju läsa alla möjliga tidningar gratis när jag är där.

Inga kommentarer: