< div id=”header ”>< / div>

lördag 16 mars 2013

Grønne på väg in i Stortinget!

MDG systerpartiet till MP håller nu äntligen efter många år att få vittring på Stortinget  i Norge.Norge har styrts av en"rödgrön" regering men utan att haft med ett renodlat miljöparti (en sådan regering som Mona Sahlin ville haft efter valet 2010 här också), och jag tycker inte att det svenska miljöpartiet då var speciellt intresserade att MDG då var det äkta "gröna alternativet" utan motsvarigheten till centern i Sverige fast mer "vänster" fick spela den rollen. MP  hade ju själva planer att ingå i en "rödgrön" regering här. Möjligen ansåg man SV motsvarigheten till vänsterpartiet mer som ett parti som man själv liknade?

Vad gäller det som pågår utanför gränserna har miljöpartiet här varit mer involverat i vad de finska gröna håller på med som sitter i regering och har haft en stabil presidentkandidat. Inte minst har fd språkröret Maria Wetterstrand haft nära förbindelser dit som gör det mer naturligt att jämföra de finska och svenska gröna.

Det här med Norden och gröna partier kan vi också fråga oss vilket som ligger MP närmast i Danmark? SF som sitter i regering som är grönsocialistiskt eller RV radikale venstre som är socialliberalt? Något uttalat grönt parti saknas och i vilket fall sitter båda i regeringsställning tillsammans med socialdemokraterna som har svårigheter i opinionen nu när de efter många år tagit över makten efter högerstyret där Dansk Folkeparti haft en politisk roll som också är en stark förebild för Sverigedemokraternas framväxt här.


I Norge som har val i höst är det en stark högervind och den mångåriga rödgröna regeringen hotas. Inte minst har ett "för stort" Fremskrittsparti gjort det i stort sett omöjligt att bilda en borgerlig regering. Vilka ska ingå, vilka ska stötta och så har de ett centerparti som själva ingår i en vänsterkoalition?

Ett grönt parti som MDG kan mer renodlat driva sin gröna plattform som "vippeparti". De har sluppit ta regeringsansvar, sluppit kompromissa bort de gröna frågorna men vill framförallt också hindra att Frp (Fremskrittspartiet) får en avgörande roll i regeringsfrågan. Till vänster ligger "Rödt" som anses stå för kritik från vänster men nu fått konkurrens av MDG och frågan är om det finns plats för båda i Stortinget efter nästa val då pendeln går åt höger.

Inga kommentarer: