< div id=”header ”>< / div>

söndag 24 februari 2013

Alliansen formerar sig denna gång som förvaltare!

Alliansen träffas i Maramö och precis som med allt annat gäller det att väcka liv i något som blivit tristess. När alliansen bildades var det för att ge någorlunda motvikt till ett S som dominerat svensk politik sen urminnes tider och som sågs som förvaltare och inte nydanare.

Under S-regeringen som påbörjade sin senaste era 1998-2006 hade miljöpartiet succesivt börjat att anpassa  sig till fortsatt S-regeringsinnehav och tack vare alliansens bildande började krav ställas att man själva borde ingå i regeringen. Alliansen garanterade alla fyra ingående regeringsposition om de vann valet. Sedan vet vi att även V tuffade till sig och "rödgrönt" blev ett faktum inför valet 2010.

Inför nästa val 2014 har förutsättningar förändrats. 1) SD ett nytt parti har satt myror i huvudet på både alliansen och rödgrönt och positionerat upp sig som ett stabilare inslag än vad Ny Demokrati var 1991 när de kom in i riksdagen från ingenstans. 2) Alliansen har inte samma nyhetsbehag som före 2006 efter att ha regerat nu i två mandatperioder och måste hitta förnyelse samtidigt som M verkar vara de som dragit mest nytta av alliansen sett till styrkeförhållanden mellan de fyra partierna. 3) Oppositionen rödgrönt verkar ha uppenbara problem att hålla ihop mer än att vara emot alliansen.

I vilket fall som helst ges nya förutsättningar som gör det intressant att se hur alliansen ska lyckas förnya sig. Det är ju de som är förvaltarna i svensk politik nu och utmanarna har att förhålla sig till dem. Det verkar ändå som alliansen vill se hur rödgrönt enar sig och rödgrönt hur det ska gå för de små i alliansen och SD vädrar morgonluft.

Inga kommentarer: