< div id=”header ”>< / div>

onsdag 12 december 2012

JAS med förbehåll röstades igenom i riksdagen!

Riksdagen gav regeringen rätt att under 2013 besluta om en ny version av stridsflygplanet JAS 39 Gripen. Utvecklingen och ombyggnationen av nya JAS ska kunna avbeställas senast 2014 om inte Schweiz eller något annat land har fattat beslut om att beställa minst 20 nya JAS-plan. Se riksdagen här.

Jag anser liksom Anna Dahlberg i en tidigare krönika i Expressen att hela JAS är ett skitprojekt. Alternativet sägs vara någon utländsk tillverkare då det är tveksamt projekt i sig ur ren försvarssynpunkt. 


Hela västvärlden är nu så involverat att det bara är en tidsfråga till Sverige är med i NATO. Vi deltar med trupper i Afghanistan med Nato-befäl och JAS var med i krigsinsatsen mot Libyen. Träning på svensk område finns Nato inblandat vid högtidliga tillfällen så frågan är vad JAS är till för?


Det handlar naturligtvis om att upprätthålla en industri som sysselsätter kompetent folk och som ger sysselsättning även på mindre orter. Vi har en diskutabel vapenexport där JAS är en del. Det finns visserligen kritiska röster även inom S och Allianspartierna som har förbehåll men de märks inte.


Det är som "vanligt" V och MP som bildar front och vill avstyra direkt. MP har tycker jag inte varit konsekventa i "fredsfrågan" hitills: trupper i Afghanistan och Libyeninsatsen men vill man kompromissa med "maktpartierna" ska det nog väljas bättre frågor än att slå på det som en gång bildade bas i det ursprungliga MP. Det är bra med nya frågor men slå inte undan benen på oss som hade motståndet mot JAS som en av våra huvudfrågor att ens engagera oss i partiet detsamma gäller Afghanistan-frågan.

Inga kommentarer: