< div id=”header ”>< / div>

måndag 5 november 2012

Vilka politiker vågar utmana för att ge de mest utsatta extra boendestöd?

Vinnaren Varbergs Bostads AB tar emot pris

Läser en debattartikel av vår komet Jimmy Åkesson om en "politik som vill bryta utanförskapet". Själv har jag nu i fem års tid bott i ett kvarter som anses vara stadens skamfläck i boende. Hela komplexet består av lägenheter som styrs av bistånd genom socialförvaltningen.

Det består av ungdomsboende, utredningsboende, akutboende och enskilda lägenheter blandat med tolvstegsbehandling och annat i kommunens regi. Förr kunde man efter en tid få lägenheter också det genom bistånd av soc men i Varbergs kommunala bostadsbolags regi som ligger i nästa kvarter.

Två stora förändringar har skett de åren jag bott i kvarteret sen 2007 där jag bor. De som går genom den s.k. tolvstegsmodellens boende har nu ett "housing first"-kontrakt spritt på olika ställen i kommunen ca 20-tal lägenheter att se fram emot om de gått första delen i sin behandling.

Den andra delen är att dörren är stängd till att bo i kvarteret som socialförvaltningen har avtal med VBAB (Varbergs Bostads AB). Där placeras nämligen kommunens tilldelning av de s.k. "ensamkommande flyktingbarrnen". Ett bra boende som är bättre än i det kvarter där jag själv bor vars fatstighetsförvaltare är Varbergs Fastighets AB. Alltså ett boende som egentligen bara är ett övergångsboende men ändå inte.

Jag och flera personer kommer inte vidare. Främsta skälet är att vi har skulder och jag vet åtminstone två personer som genomgår skuldsanering varav en är placerad som granne bland "flyktingbarrnen" och vill inget annat än att få eget kontrakt. Den andre personen har egentligen rätt till LSS-boende då "hen" har diagnos men genomgår nu skuldsanering där vi bor i vårt skamfilade kvarter.

Förmodligen om det inte ska bildas kategoriboenden så måste kommunens sociala instans få mer "muskler" att kunna sluta avtal med såväl privata som Kommunens aktörer om vi inte ska fastna i att det byggs för få lägenheter (den vanliga marknaden) då någon alltid inte platsar in i den reguljära kön. Frågan är vilka politiker som vågar utmana "marknaden" att alla inte passar in i vårt samhälle utan behöver extra stöd?

Inga kommentarer: