< div id=”header ”>< / div>

torsdag 11 oktober 2012

Tillväxtsamhället kräver dessa kärnkraftverk!

Idag kan både jag och Birger Schlaug tacka Greenpeace för uppvisningen vad gäller "stresstestet" på Ringhals och Forsmark. Föredömligt har Birger (avdankat språkrör i MP) redogjort den politiska kärnkraftshistoriken i svek och löften.

HN skriver i ledare 11/10 att "Greenpeace inte ska vara på Ringhals". Förmodligen inte så många andra än de som brukar vara på Barsebäck då kärnkraften borde varit avvecklad.

När linje 2 "vann" folkomröstningen 1980 en linje som stöddes av socialdemokraterna och folkpartiet var sex reaktorer under drift, fyra reaktorer färdiga(nya alltså) och två under arbete. Då hade vi inte kommit särskilt långt i energieffektivisering och utveckling av förnybart som nu.

Desto längre har vi kommit att vilja förbruka mer och mer och att ha ständigt behov av billig el till allt det som är effektiviserat. Industrin har ett ständigt behov av att vilja exportera till konkurrenskraftiga priser och hushållen vill breda ut sig per capita på större utrymmen med fler apparater. Handeln kräver stora ytor för att fungera och transporter även om de går på järnväg kräver el- och energi.

Ja Greenpeace borde inte vara där men om vi gått över till ett lågenergisamhälle mycket tidigare skulle de aldrig behövt vara där. Nu sitter vi där med skägget i brevlådan där samtliga partier pläderar för en arbetslinje för att upprätthålla sysselsättning och välfärd och att en omställning kräver uppoffringar och förändringar i livstil och levnadssätt vågar ännu inget parti säga något om även om MP försöker.

Mer bloggat: Climate Scan Henrik A  SNF  Harald , Olsson  , Svensson Edgeliús  Kajsa Lisa Aspo Berättelser och Tankar

Inga kommentarer: