< div id=”header ”>< / div>

torsdag 1 november 2012

Nej till fler stora vindkraftverk i Varbergs kommun!

Jag har svarat NEJ på den fråga som ställs i nedanstående insändare publicerad i HN 1/11 riktad till gruppledarna för de politiska partierna i Varberg. Hur de andra svarar eller inte svarar framgår i denna länken: HÄR

Vill partierna i Varbergs kommun tillåta mer vindkraft, undrar Hans och Agneta Nilsson, Grimmared, i ett öppet brev till gruppledarna i kommunfullmäktige.Relaterat
Varbergs kommun har att ta ställning till flera aktuella ansökningar gällande storskaliga vindkraftsprojekt i kommunens inland – en småskalig, naturskön och skyddsvärd trakt. Allvarliga invändningar mot vindkraftsplanerna från boende i de berörda områdena upplevs inte få något gehör, vilket skapat förstämning, ilska och frustration i bygden.
I vårt land finns en bred enighet om vikten av att säkra en hållbar energiförsörjning, miljövänlig och förnybar. Men det råder delade meningar om energislagens nytta. Det är långt ifrån givet att Sverige bör fortsätta utbyggnaden av vindkraft.

Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott menar i en debattartikel under rubriken ”Meningslös satsning på vindkraft” (SvD 22 april), att vindkraften inte ger vare sig ekonomiska eller miljömässiga vinster: ”Att en gigantisk vindkraftsutbyggnad genomförs i ett land som Sverige, som redan har ett väl fungerande och fossilfritt elsystem, är obegripligt. Pengarna borde i stället läggas på att minska utsläppen i transportsektorn…” ”Det är beklagligt”, menar man, att ”Sverige försatt sig i denna situation utan att det på något sätt varit nödvändigt.”
Debattartikeln avslutas på följande sätt: ”Den sammanlagda extrakostnaden av den förda politiken drabbar till syvende och sist elkonsumenterna.
Den försvagar landets konkurrenskraft vilket är det mest allvarliga och utgör också ett mått på det paradoxala i den så kallade gröna skatteväxlingen. Slutresultatet, om denna utveckling tillåts fortsätta, blir ett elöverskott med åtföljande subventionerad elexport från Sverige. Att sådana gigantiska energiinvesteringar håller på att genomföras i vårt land som redan har ett väl fungerande och fossilfritt elsystem är obegripligt. Om avsikten vore att minska koldioxidutsläppen borde investeringarna på hundratals miljarder i stället riktas mot transportsektorn där cirka 35 procent av de fossila utsläppen sker i dag.”
Även om man inte delar Vetenskapsakademiens uppfattning finns det anledning att ifrågasätta ytterligare utbyggnad i Varberg. I den s k Vindkraftslistan rankar branschorganisationen Svensk Vindenergi landets samtliga kommuner. Listan baseras på installerad effekt vindkraft och toppas av Gotland, Strömsund och Malmö. Varberg, med 25 vindkraftverk, hamnar på 42:a plats bland landets 290 kommuner.
De påfrestningar för människa och miljö som vindkraften obestridligen medför måste rimligen fördelas rättvist. Det borde finnas åtskilliga outnyttjade områden i vårt land där vindkraftverk kan uppföras, på land och till havs.
Riksdagens mål för 2020 (30 TWh vindkraft) nås om man låter uppföra 2 500–3 500 vindkraftverk, eller 9–12 verk per kommun. Det kan noteras att 128 kommuner helt saknar vindkraft. Varberg har således tagit ett stort ansvar för energiförsörjningen, särskilt om man betänker att ett av landets tre kärnkraftverk finns här.
Enligt kommunens översiktsplan är de tänkta områdena för vindkraft koncentrerade till känsliga delar av Varbergs småskaliga inland.
Ett landskap som kännetecknas av levande småjordbruk och omistliga naturvärden. I ljuset av dessa fakta är vindkraftsförespråkarnas okritiska hållning till en fortsatt utbyggnad i Varberg minst sagt förvånande.
Mot denna bakgrund och vindkraftsbolagens och markägarnas offensiv under senare tid, är det av stort allmänt intresse att partiföreträdare i Varbergs fullmäktigeförsamling redovisar sin syn på saken: Finns det skäl att tillåta ytterligare vindkraftsutbyggnad i Varbergs kommun? Finns det skäl att tillåta gigantiska, industriliknande anläggningar, med närmare 200 meter höga vindkraftverk, i Varbergs ömtåliga inland, mot de närboendes uttryckliga vilja?
Om svar anhålles skyndsamt i denna tidning!
Hans Nilsson  Agneta Nilsson

Inga kommentarer: