< div id=”header ”>< / div>

måndag 29 oktober 2012

Finska valet en triumf för sanna finländare men gröna hyfsat med!

Ska försöka blogga lite roligare än Jonas Sjöstedt om finska kommunvalet där ingen vann, få röstade och inte minst fick miminimal uppmärksamhet i svenska media. Att det är ett presidentval bestående av två stora kandidater i USA har väl knappast undgått någon och val inom kort.

Annnars i omvärlden en tungviktare som ställer upp i Ukrania-val är rätt kul men ett sömnpiller så länge Janukovytj fortsätter att styra. Annars tycker jag det är bra att man i Sverige stödjer Pussy Riot som varit det enda hotet mot Putin där i Ryssland.

Så till finska valet. Det var mer grönt i SvenskFinland än i övriga Finland. Misstänkt likt hur man skulle röstat i Sverige märkligt nog. I Helsingfors är De Gröna näst största parti och som jag tror inte lika gnälliga som sin svenska motsvarighet Miljöpartiet som än så länge är tredje parti i Stockholm men siktar högre.

Sett till riksnittet i Finland måste man ta hänsyn till inte bara att det finns olika delar som det skiljer i landssdelar och personval utan också att det är skilda valdagar som gör det svårt för svenskar att förstå vad som går fram och tillbaka. Men för en svensk som inte vill förstå gjorde Sannfinländarna ett jädra bra val och har ett understöd på 12,3% i kommunerna.

För övrigt är det roligt med lite mutfester då och då som går på tv och underhåller mig och att barnkonventionen ska tråcklas in i svensk lagstiftning. Då fick jag med det också i min blogg.

1 kommentar:

Dennis Barvsten sa...

Lite fel här och där, är i Helsingfors nu och röstade även i kommunalvalet i Helsingfors.

För det första är det inte alls skilda valdagar. Valdagen är exakt samma dag i alla kommuner i hela Finland. Däremot är det sant att riksdagsval och kommunalval är under olika år. Sedan har man presidentval och EU-val också, men inte landstingsval (för de finns inte).

Sedan håller jag inte med dig om att det är grönt i Svenskfinland. I Helsingfors, Åbo och södra Finland ja. Men åker du till Österbotten har De Gröna väldigt få röster, där är det istället Centern som är röstmagnet.

Sannfinländarna gjorde inte alls ett bra val. Löpsedlarna lyfter "Timo Soinis besvikelse". I riksdagsvalet fick de 19 % och i detta, 12,5 %. Ok, att det är olika val, men det är fortfarande en fingervisning. Det enda parti utom Sannfinländarna som inte tappar är Sfp (Svenska folkpartiet).

Slutligen, undrar jag varför det är underhållande att barnkonventionen ska bli svensk lag? Det är väll en självklarhet att barn ska ha starka rättigheter också?