< div id=”header ”>< / div>

måndag 8 oktober 2012

En hamburgare till eller bättre sjukvård?

Ett tag kunde man bara diskutera en fråga i taget. Då kunde alla hänga med idag är det stört omöjligt och vi behöver MEDIA som pushar på. Embryon till möjliggörande kom ofta lokalt men idag driver kampanjerna från ett uppifrånperspektiv och ska spridas neråt.

Om du inte är involverad politiker kan det vara svårt att förstå hur den sjuka tillvaron ser ut av det som kostar 6,6 miljarder i min egen Region Halland som går med underskott. Det är lättare att förklara nya tågset och nya tidtabeller i regiontrafiken men sjukvård?

De får mest nästa år


Region Hallands utgifter nästa år ligger på nära 7,5 miljarder. Av det går nästan 6,6 miljarder till sjukvården. Så här fördelar sig de största posterna i sjukvårdsstyrelsens budget:
• Hallands sjukhus 3 727 miljoner.
• Närsjukvård (både offentliga och privata vårdcentraler) 1 058 miljoner.
• Läkemedel 766 miljoner.
• Psykiatrisk vård 488 miljoner.
• Tandvård 173 miljoner.
• Handikappverksamhet 157 miljoner.
De skattepengar som inte används till vården går i huvudsak till kollektivtra
 
När de olika budgetarna presenteras och utspel från partierna görs från riksdagen är det en 100-lapp till barnbidrag eller en skattesänkning för pensionärer som blir jättefrågor. Hur många hamburgare det blir är intressantare än att sjukhusmaten håller kvalitet? Det är ju skattemedel och då SKA den hålla kvalitet men i övrigt väljer vi skräpmat om det blir något över? eller en fralla på nåt café eller en vinare på bolaget.

Samma gäller om vi får en skattehöjning DÅ ska det ställas krav, då SKA det hållas kvalitét men vad vi gör med de pengar vi får behålla ska politikerna skita i. De har ju skattevägen att säga att alkohol och tobak ska vi INTE köpa då ska det plockas pengar. Ändå fortsätter folk att köpa alkohol och tobak och handlar skräpmat men inte tillfaller dessa skatter regionen???

Jo jag unnar de stackars pensionärerna sin femtiolapp och de stackars barnfamiljerna sin 100-lapp i S budgetförslag men ibland känns det som jag borde vara mer insatt i vad det är som kostar 6,6 miljarder i min egen region än vad våra barnfamiljer och pensionärer här spenderar det lilla extra. För den som behöver vård ska ju veta att den finns med kvalitet och tillgänglighet men borde det inte satsas på friskvård också?

Inga kommentarer: