< div id=”header ”>< / div>

onsdag 19 september 2012

S och Alliansen mer lika och blockpolitiken är överspelad!

Att S och Alliansen blir mer lika kan bero på att det oklart parlamentarisk läge om majoriteten. Inget "block" skulle få någon klar majoritet.Dessutom finns vi som inser att det behövs blocköverskridande överenskommelser som håller över valen. Politiken blir kanske grå men för många är vardagen också grå.

Ett reformutrymme på 23 miljarder för både regering och opposition leder till tolkningar men inte mycket mer. Det finns inget som utmanar då alla måste kompromissa i slutändan. Budgeten ska tas i sin helhet och oppositionen har olika ingångsvinklar men är inte samlade om tagen bara att de vill ha mer, mer, mer men det förutsätter att de är för samma arbetslinje som alliansen redan driver.

Jag tror för övrigt att en rödgrön minoritetsregering där både S,V och MP ingår får driva sin politik på en oppositions villkor på ungefär samma sätt som alliansen gör idag. Men rödgrönt har ju brutit samarbetet och ser dem som chanslösa om de inte tar fram en "minimiplattform" inför nästa val.

Vad är vitsen med detta? Jo dels skulle Stefan Löfven stärka sin ställning som S-ledare som har en ambition att fortsätta det avbrutna rödgröna samarbetet och dels bli en gemensam statsministerkandidat att näta in V och MP. Men det verkar som S är sig själv goda nog och därmed är det plus för alliansen inför nästa val då de verkar tajtast att få fortsätta i regeringsställning.

Inga kommentarer: