< div id=”header ”>< / div>

lördag 11 augusti 2012

Distans, space och utrymme vanligt när vi är ute och reser!

Enligt en amerikansk studie finns ett beteende att vilja sätta sig där det finns mest utrymme i en buss och jag möter samma tendens på biografer. Jag vill lägga till att man oftast sätter sig i främre delen när man väl kommit på om det finns platser på en buss men helst inte allra längst fram.På biografer är det på samma sätt att där man går in hamnar man då följdriktigt i bakre delen. Ofta lämnas där de främre platserna helt lediga.

Har inte testat caféer och restauranger på ett tag men tror att människor "breddar" ytorna och väljer icke störande plats om det finns utrymme. Det här med distans kontra närhet i offentliga utrymmen är socialt viktigt. Lägger vi därtill våra berömda headseats där vi använder iphoner/androider eller böcker/tidningar för att markera att vi vill vara ifred blir lyckan fullkomlig.

Ett problem har de som är handikappade som kanske har rullator eller barnfamilj med sulky eller barnvagn. Då är det bra om likasinnade finns i "miljön". Oftast finner jag den bästa gemenskapen på äldreboenden när man är i matsalen. På ett sådant var det t.o.m. lätt underhållning i form av levande musik. Där kan man t.o.m bli tilltalad om man befinner sig där. Att hamna på "hemmet" innebär således rena katastrofen för den som vill  vara "ensam" och helt isolerad.

1 kommentar:

elina sa...

Att vara allergisk är ett h... när man reser. Man kan råka på en rökare som stinker eller en djurägare med skitiga kläder. Inte konstigt att jag vill bre ut mig men stiger alltid upp för gravida och någon med småbarn eller de som är ännu äldre än jag. Det är sällsynt att någon ger plats åt en bättre behövande.