< div id=”header ”>< / div>

tisdag 3 juli 2012

MP värnar om hållbarhet och lappar och lagar!

Det stora utspelet av MP i Almedalen var det om att reparera. Lappa och laga alltså. Men ett antal debattörer vill gå längre. De vill utmana arbetslinjen och tillväxten. Per Gahrton ville också ha besked av Löfven om miljön.

Att föreslå en sänkt moms på reparationer samt en del andra åtgärder påminner lite om det här med den sänkta restaurangmoms. Först var MP för det och alla partier var för det. Sen genomfördes det av alliansen och MP hade inte utrymme och vänstern skällde när det väl genomfördes.

Det är mycket av taktikutrymme om Almedalen ska användas till genomtänkta utspel, om lobbyister för en viss mening ska braska på med ideologiska upplägg eller "krav för att ingå i regering"-budskap.

Beträffande Åsa Romson tal var det snarare det jag såg som kom ihågs. Att lägga glasögon på marken som Reinfeldt ska plocka upp. Att Per Holmgren kommer in som väder-gubbe och ska förklara klimat. Att solglasögonen var uppe i håret lite nonchalant på Åsa och att hennes klädsel inte var bra för den som vill koncentrera sig på ett tal. Samtidigt saknades det andra språkröret som till råga på allt är föräldraledig.

Miljöpartiet har sin bas i storstäderna där man kan transportera sig enklare men det behövs mer för att övertyga andra än mer jobb till cykelreparatören. Förra gången jag skulle laga en cykel i våras var det två veckors väntetid att få den klar i verkstaden 50 meter ifrån. Som tur är var det en annan repratör som fanns längre bort som gjorde arbetet samma dag. Cykeln är ofta säsong.

För mig är det enkelheten som är det viktiga. Att ta sig fram på cykel, att reparatör finns tillhands när jag behöver den om jag inte kan göra det själv, att cyklar med kärror går att hyra alt låna, att bilen begränsar sitt utrymme för cykeln. Då krävs det mer än utspel från Almedalen som utmanar bilismen på riktigt.

Inga kommentarer: