< div id=”header ”>< / div>

lördag 16 juni 2012

SOS, tekniken och hjälpen!

Människan eller tekniken? Det har varit mycket debatt om bemanning i äldrevården tidigareoch kvalitetstänkande. Mycket av framtida (nutida) teknik kommer att läggas in i datafunktioner till nytta i omsorg och vård. T.ex. kan en armbandsklocka styra och ge information. Naturligtvis kräver det nytänkande hos många att hålla reda på rutiner, tider och att ha förmåga att klara olika system.
Själv praktiserade jag inom hemtjänsten för ett 20-tal år sedan där jag hade att besöka ett antal pensionärerdär olika tjänster skulle utföras. Tänk att ha fått inlagt digital information i en android eller iphone? Hos en pensionär handlade det om att hålla reda på en lapp på väggen och följa instruktionen till punkt och pricka för att klara den anpassade tiden. Samtidig vara trevlig men inte för trevlig så man fastnade hos någon specifik person. En annan pensionär var pratglad men orolig att lämnas ensam om det hände något!

I många fall ska det hållas reda på dosering med tabletter och mediciner men det är vanskligt om någon glömmer att registrera ev intag men på ett ställe kom först jag och sedan vårdteamet med sjuksköterska. Anhöriga tio barn tyckte det var bäst att den åldrige personen skulle ha extern personal istället för anhörigvård för ingen kunde komma överens vem som skulle ta hand om mamma och huset. Då kunde det bli bråk i släkten och då fanns ändå många barnbarn.

Det sägs att vi måste importera mer invandrare för att klara vården och omhändertagandet av äldre i samhället idag och i framtiden. Frågan är om dagens ungdom såväl inrikesfödd som utrikesfödd har lust att ta hand om några äldre om de inte får rätt så bra betalt? Frågan är om jag som äldre har lust att få hjälp av någon som mest tänker på sin plånbok.

En medelålders barndomskamrat fick en stroke för tio år sedan och hade desperationen hur han då kunde nå hjälp då han befann sig i hemmet. En annan barndomskamrat har nu hamnat i samma situation befann sig i hemmet fick en stroke kunde inte söka hjälp och rehabiliteras nu på sjukhuset. Fy fan fan för att bli gammal men ännu värre är att bli lämnad ensam om det händer något och inte kunna nå hjälpen.

Inga kommentarer: