< div id=”header ”>< / div>

tisdag 22 maj 2012

MP bör sikta på att bilda regering med S 2014 annars grön opposition!

De gröna slår sig fria från blocken står det i SvD. Med tanke på att partiet bildades en gång för att föra in miljöri i centrum och bryta blockpolitiken är det inget nytt snarare en positionsförändring.
 Efter att tillsammans med Vänsterpartiet varit stödparti till socialdemokratiska ensamregeringar och senaste valet slutade med fiasko för de röda med viss framgång för grönt är det dags att pröva något nytt.Att stå fri från blockpolitiken är att avvakta om de båda blocken först får någon majoritet eller om det klämmer sig något annat emellan(SD...kanske Piratpartiet???).

Miljöpartiet är ett tydligt rödgrönt parti som visat sig inte kunna samarbeta med alliansen i någon större utsträckning. Partiet är idag bredare på många områden och har också långtgående krav på genomförande än vad alliansen mäktar med. MP har tidigare visat sig vara ett lydigt parti till S-regeringar men sannolikt kommer både V och MP att rösta mot en socialdemokratisk statsminister vid en "rödgrön valseger" om ingen av dem får ingå i regeringen. Att MP ska ingå som part i en alliansregering betraktar jag som uteslutet.

Jag tror också att alliansen som företeelse också måste förnya sig radikalt. De kom till som en motpol till ett allt mer maktcentrat S och har nu själva blivit en del av makten men utan någon större vilja att släppa in andra. Varför ska MP vara alliansens "gröna tröst" när centern redan är där? Nej de eventuella uppgörelser och utrymme som finns mellan MP och alliansen kan göras redan nu men det brådskar för inför valet är alla hund och katt och tänker på sig själva. Varför ska MP återgå till att vara lydparti till en S-regering när man själv kan ingå där? Men utan V naturligtvis! Det var inte så lyckat förra valet med två partier konkurrerande om samma väljare som också lovades regeringsplatser. MP bör sikta på att ingå i en regering ihop med S inget annat annars är det grön opposition som gäller!.

Inga kommentarer: