< div id=”header ”>< / div>

torsdag 5 april 2012

Hemlös ingen "hit" att vara i Varberg!

Två hemlösa personer kontaktade mig en morgon. De hade redan blivit omskrivna i en tidningsartikel i dagens tidning Hallands Nyheter om sin prekära situation..Nu hade det löst sig men de hade sovit dels på vandrarhem och sista nätterna i en bil men nu fått boende inom kort i det s.k. "Housing First"-systemet!

Självklart har socialförvaltningen enligt regelsystemet ingen anledning att hjälpa människor som har ekonomisk förmåga att klara ett boende själva och om de super för pengarna får de göra det tills pengarna tar slut. Bostad bygger på åtaganden och den som missbrukar bort sin bostad får oftast skylla sig själv och så länge man har egen ekonomi också se till att räkningar betalas.

Oftast består problematiken att alltför många fastnar i s.k. tillfälliga gruppboenden av institutionskaraktär och inte kommer vidare då en falsk trygghet säkras istället för hemlika boenden och att man får hjälp därifrån med det man behöver hjälp med. Gemenskap ska inte innebära institution, bevakning och ständig personal. Det behövs för andra som bättre behöver det av mer grava skäl!.Det ska dock inte jämföras med kollektivboende där alla förutsättningar är från en jämställd nivå!

Varbergs kommun har en begränsning av 20 platser i Boende Först-systemet men det finns andra grupper som också behöver hjälp med sin bostads-situation som inte är alkoholister och knarkare. Glöm inte dessa människorna och jag själv har haft en "tak-över-huvudet"-lägenhet i fyra år nu men siktar högre. Mitt problem är skulder och obefintlig ekonomi! Ingen angelägen grupp att hjälpa tyvärr. Vi är alltför många!

läs vidare HN

1 kommentar:

jeanette sa...

Ja det är stor förbannad skandal detta.
Vet inte hur vi skall gå tillväga för att hjälpa dessa männsikor.
En namninsamling till våra politiker kanske...?