< div id=”header ”>< / div>

lördag 6 augusti 2011

Det ska löna sig att arbeta även för socialbidragstagarna!

Läste i SVD (5/8) om att C vill uppmärksamma att det blir allt mindre lönande att arbeta för dem som tvingas söka försörjningsstöd. Åtgärder som att undanta inkomster eller andra bidrag vid beräkningen har bl.a. tidigare tagits upp av KD. Medborgarlön och basinkomst har tidigare avvisats av miljöpartiet på sin kongress där prioriteringen nu ligger på småbarnsföräldrar med barntid för mer tid för barnen och samordning av försäkringssystemen a-kassa och sjukförsäkring för en bättre arbetslivstrygghet.

Enligt statistik från socialstyrelsen sjönk försörjningstöden från år 2000(278.655) fram till år 2007 (211.586) men har nu stigit till 2010 (247.210) . Ett av problemen är alla som ligger i marginalen vad som är lönsamt att få in inkomster och andra typer av bidrag för. Att ha ett tillfälligt jobb, inkomst, låg sjuk- alt a-kassa eller annan ersättning "kvittas" mot försörjningsstödet som exempel. Socialtjänsten verkar i många fall lika stelbent som försäkringskassorna i en del fall. Medan attacker förs mot fas 3, utförsäkrade lämnas fullt friska som kan arbeta utanför arbetsmarknaden om inte möjligheter till godtagbara inkomster skapas.

Det finns anledning att fråga sig varför försörjningsstöden ökar samtidigt som de som hamnar i fällan ser att "det inte lönar sig att arbeta" eller skaffa sidoinkomster. Det är inte passiva människor eller tvångskommenderade arbeten som ska erbjudas till existensminimum. Det är inte värdigt samhället att vi nu har en kvarts miljon som lever på försörjningsstöd.

Inga kommentarer: