< div id=”header ”>< / div>

tisdag 12 juli 2011

Intressant undersökning från YouGove!

Intressant i sommarminglet är inte en undersökning till på partiernas opinion utan de följdfrågor som följer med den.Undersökningen är gjord av YouGove under en period från 5 april till 5 juni och bestående av 1750 personer....

Bortsett från de vanliga undersökningar finns frågan: Vilket annat parti ligger närmast dina värderingar? Folkpartiet med 20% och Miljöpartiet med 16% ligger bäst till i ett andraval som vice statsministrar. Arbetslöshet, sjukvård, skola och ekonomi är de fyra viktigaste frågorna. Av partierna som sköter arbetslösheten bäst står M och S i särklass men på tredje plats "missnöjesväljarna". Möjligen är det låsning i blockpolitiken som gör att de andra partierna saknar trovärdighet? Sjukvården är en S-fråga utan konkurrens och "missnöjet" på andra plats.

Skolan som nu både Folkpartiet och Miljöpartiet kör på hårt verkat inte vara den fråga väljarna ser som prioritetsfråga för MP men väl för FP. Folkpartiet har 31,5% av väljarna bakom sig men MP endast 3,1% kanske beroende på vem som har ansvaret för just denna fråga i regeringen men det gynnar inte oppositions-MP nämnvärt. Ekonomi M:s paradfråga slår knockout på samtliga partier. Bara den frågan ger M egen majoritet.

Vad gäller partiernas gör bäst ifrån sig just nu framstår M,S och MP i särklass inte oväntat. Popularitet bland partiledare/språkrör följer den trenden och likadant vilka partier opinionen gillar bäst men "vet ej" väljarna och "ingen är bra" är en grupp som partierna tycks missat bland riksdagspartierna.

Inga kommentarer: