< div id=”header ”>< / div>

torsdag 7 juli 2011

Bortom tillväxtens dilemma!

Bortom tillväxtens dilemma som presenterats under Almedalsveckan och det finns en pdf-fil om man klickar på länken för nedladdning. Den är på SVENSKA och mer lättförstårlig än det som annars presenterats i ämnet. Tillväxtens problem får inte bli någonting för udda forskare och några speciellt utvalda utan problematiken berör oss ALLA.

Jag ser att MiljöAktuellt också är på bettet i frågan men svaren om tillväxt kan se olika ut. Vad som är hållbar tillväxt är naturligtvis upp till den som frågas ut och vad man kan få gehör för. I den demografiska frågan är det och varit klart länge att Sverige har en större åldrande befolkningen än resten av Europa som kräver mer, mer och mer. När det också finns ett behov hos partier att avskaffa barnfattigdom och skapa bättre utrymme för ungdomar att utbilda sig är det en naturlig fråga vad ska vi som redan för tio år sen lever på "nollsummespelets nivå" ska befinna sig framöver?

Som jag ser det har de politiska partierna litat på tekniska framsteg, att ökad BNP-tillväxt som ökat klyftorna även hjälper den generella välfärden, att Sveriges del i en framtida tillväxt betyder att vi ligger långt framme i utbildningskompetens och att vi har hög kvalitativ nivå på våra tjänster. Jag tror det handlar om att vi måste hitta andra sätt att leva mindre konsumistiskt, mindre resande och pendlande och mer i umgänge i grannskap och boende och bland likasinnade med olika förutsättningar. Dagens "nischande" skapar öar av människor som vill leva annat och de som står utanför gemenskaper som är socialt och kulturellt stimulerande.

Att ha JOBB är det lyckomålet för att VARA något. Då ställer jag inte upp som sökt jobb i tio år utan att finna något alltså finns jag inte. Men VEM har åsdakommit de ekologiska problemen i samhället under tiden med klyftorna, kärnkraften, biologiska mångfalden och klimatutsläppen - INTE JAG I VARJE FALL:

1 kommentar:

ULF HENKE sa...

Klarsynta ord som tyvärr allt för få verkar inse....
Alla verkar tro att "träden ska växa ända upp till himlen"....trots att det sunda förnuftet säger precis tvärtom...