< div id=”header ”>< / div>

lördag 16 april 2011

Regeringen måste bjuda till bättre!

Dagens debattinlägg stod professor emeritus i statsvetenskap Olof Ruin för i DN läs här. "Regeringen måste inse sitt beroende av oppositionen" står det i rubriken, Det brister i parlamentariska kommittéer som är brett sammansatta och där nå en bredare parlamentarisk förankring, dåligt underbyggda lagförslag med mera. Regeringen räknar kallt med SD:s stöd i de flesta frågor eller om deras egna förslag avvisas att de lägger ner rösterna. Gör de inte det räknar regeringen att resten av oppositionen ska göra det -  icke sa nicke.

Det finns i stort sett bara två partier regeringen har att göra upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. När det gäller Miljöpartiet är det ett vågspel då valet givit partiet en stor del vänsterväljare som reagerar men den risken får man ta för att inte hamna i periferin. Det finns också inom partiet tillväxtkritiker, konsumtionsminimalister och fundisar som vill ha en radikalare politik där man inte bygger upp sig i dagens blockpolitik utan ser möjligheter i en egen grön identitet. Denna grupp växer mest nu i miljöpartiet utanför de innersta cirklarna.

Socialdemokraterna har samma dilemma som miljöpartiet med uppgörelser med alliansen men vill ändå ha en stabilitet i det politiska systemet som man själv varit med om att bygga. Troligen är de en naturligare samarbetspartner till regeringsalliansen men då får dessa bjuda till bättre. Läs även Peter Anderssons blogg här

Inga kommentarer: