Någon tycker att marknaden sanerar sig själv allt efter utbudet. Således behövs inte politisk styrning. Den som läst lite om ekonomi förstår att det behövs styrning annars tar avarterna över. Hur är det med rätttvisemärkt? Är sociala och etiska krav "socialism"? Är kyrkans påskupprop mot utförsäkringar ett ställningstagande för de svaga eller ett visst parti eller politisk inriktning.?
Ska kommunerna GYNNA enskilda aktörer eller SINA bolag? Vad är gränsen för vad som gångbart i egenintresse, allmän intresse och fackliga eller ekonomiska intressen som gynnar någon eller något?
Diskussionen om friskolor har visat att vi kanske ha samma valla för allihop så ingen drar fördel av att slippa något som friskolorna slipper eller är det motsatsen att kommunen har konkurrensfördel genom planmonopol och att ha egna bolag och verksamheter? Det är viktigt att minikrav ställs och att inriktningar görs så att lägsta nivån efter kostnad blir någorlunda jämförbar. Vad händer med IT-utvecklingen när IT-företag och elever med datorer tar över och lärare friställs? Vad händer om inte alla hänger med? Finns det någon valfrihet då?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar