< div id=”header ”>< / div>

måndag 21 februari 2011

Tysk kontra svensk politik!

Intressant det här med delstatsval i Tyskland som påverkar direkt rikspolitiken genom förbundsrådet i vissa delstatsval som kan ses som något slags överhus och där delstatsvalet först i Nordrhein-Westfalen och sedan i Hamburg förskjutit politiken i Tyskland åt vänstermitten. Annars kan den tyska situationen betraktas som i Sverige förra mandatperioden med en stark borgerlig övervikt. Merkel gjorde genast upp med SPD om ett antal blocköverskridande åtgärder. efter Hamburgs delstatsval.

De Gröna får nog fundera varför deras strategi att byta frän höger till vänster inte gick hem i Hamburg. SPD de tyska socialdemokraterna kan känna sig ganska nöjda. Problemet för De Gröna är annars att de inte sitter i regering i så många delstater än att de kan påverka rikspolitiken i samma omfattning som SPD som har koalition på delstatsnivå i lite vartstans med bl.a. CDU. De är således vana att göra upp och satt dessutom i regeringen för inte så länge sedan med  kristdemokraterna i en s.k "grosse koalition" i Bundestag.


Hur ser det ut i Sverige? Ja uppgörelsen i SKL (en undanskymd plats för kommun- och regionpolitiker) var gjord innan det beslutades om omval i Örebro och i Västra Götaland att valen där inte påverkar rikspolitiken. Sverige har som bekant valt en blockkonfrontation som är fränare än Tyskland men i dagsläget med en minoritetsregering. På kommun- och regionnivå är det desto vanligare med samarbete men i en del kommuner kan det vara stor skillnad vilket mest beror på personkemin. Valmobiliseringen kan därför bli ett bra test då det bara är den gula eller blå lappen att hålla reda på.

Vad som händer inom socialdemokraterna internt där partifolket går åt vänster är att det möjligtvis behövs en kameleont som kan samarbeta åt alla håll men ändå behålla kärnan.I Miljöpartiet händer inte så mycket förrän valberedningen presenterat sitt förslag som med all säkerhet går igenom. Grön Ungdom lyckades utan problem få igenom Björn Lindgren och Rebecka Carlsson som efterträdare till Maria Ferm och Jakop Dalunde

Inga kommentarer: