< div id=”header ”>< / div>

måndag 31 januari 2011

Vem pressar vem i folkliga upproret i arabvärlden?

När Fredrik Reinfeldt i Aftonbladet pressas att pressa EU att agera när det gäller ökad demokratisering är han medveten om att Merkel,Sarkozy och fler ledare redan gjort det. Obama som fått ärva Bush:s allierade Mubarak har en del att ta tag i och får lirka balansgång.ElBaradei har guldläge. Han tycks bli den som med auktoritet kan samla protesterna till något i utbyte.

Självklart spelar USA och EU en roll i spelet. Under tiden står konflikterna i Palestinafrågan still. Det finns förbindelser mellan länder och parter samtidigt spelar svenska politiker en underordnad roll i det hela. Utrikespolitik sker på EU-nivå och Sverige oroar sig mer för svenska turister än vad som egentligen sker då det på ytan verkat lugnt. Egypten har varit ett land där turister är på sitt håll och det har ofta hörts om mystiska stopp på turistbussasr för kontroll då regimen haft ett järngrepp om den egna befolkningen och ett latent missnöje som nu kommit upp till ytan i full dager.


Intressanta bloggar :Martin Moberg, Jinge

1 kommentar:

Magnus Johansson sa...

Så fort Obama eller USA spelar en roll i något sammanhang (och vilket sammanhang skulle det inte vara?) bör man vara medveten om att det numera är en totalt korrupt nation med en motsvarande korrupt och olaglig president. Vill man försöka säga något om vad som kan hända i dessa sammanhang bör man alltså lämna all hederlighet och förnuftigt tänkande bakom sig och försöka tänka som en bandit och bedragare.