< div id=”header ”>< / div>

måndag 6 december 2010

Miljöpartiet har tappat stinget!

Det är mer intressant idag att följa socialdemokraternas turer än vad som händer inom miljöpartiet. Dels spelar partierna delvis på samma planhalva och dels tar "nyhetens behag" snabbt överhanden. I många opinionsundersökningar nu senast Demoskop visar att Alliansen som block har ett övertag  gentemot rödgröna. Däremellan ligger SD.

Att kringgå SD kräver uppgörelser över blockgränsen och det har miljöpartiet naturligtvis i kommuner- och landsting fler av än både de röda och alliansen. Å andra sidan kan socialdemokraterna i kraft av sin storlek få betydande matkposter i s.k. "inre cirklar" att uppgörelserna nås där. SD har i stort sett bara de öppna möten att tillgå för att utöva tryck med inflytande medan andra partier gör upp innan.

Problemet för miljöpartiet är att de så hårt band sig fast vid S och delvis också vid vänsterpartiet innan valet att det knappast idag kan vara ett oberoende grönt parti. Trots höga 9% i opionen sitter miljöpartiet fast i vad S gör och att alliansen har fortsatt majoritet då partiet inte hittat någon bra formel att SAMARBETA med alliansen trots invit efter valet.Att skylla på SD går inte hur länge som helst och att spreta i kommun- och landstingspolitiken med ett vänsterparti som riktpinne kan inte vara bra för den kommunala politiken i längden..Då uppstår lätt att både lokala- och regionala partibildningar tar överhanden.

Inga kommentarer: