< div id=”header ”>< / div>

tisdag 9 november 2010

Storskaliga projekt hotar Merkel!

De Gröna i Tyskland lever väl just nu. Merkel har sedan SPD lämnade koalitionen för att ersättas med FDP återgått till en sedvanlig borgerlig fålla som håller på att göra henne "gammal" och konservativ. Inget parti med nationalistisk inriktning har som i Sverige hotat rikspolitiken eller delstatsparlamentet. Mycket möjligt att Tyskland inte har samma typ av blockfrontation som Sverige hade i valet nyligen. Die Linke har svårt för att få gehör för ens röd-röda regeringar. I Saarland regererar De Gröna ihop med de borgerliga trots att opinionen nyligen visar att de tillsammans med de röd-röda skulle ha klar majoritet.Som när Bo Inge Andersson analyserar gör stora demonstrationer i väst Merkel sårbar. Glamouren att komma från gamla öst håller på att svalna rejält.

Kärnkraftsfrågan gäller i Tyskland i allra högsta grad kärnkraftsavfallet där stora demonstrationer varit nyligen innan 123 ton högaktivt avfall kom fram till Gorleben. Inte minst uppslutningen beror på att man rev upp en tidigare röd-grön uppgörelse och förlängde kärnkraftsverkens livstid. Känner vi igen historien hur en folkomröstning 1980 om avveckling senast år 2010 numera bara står i historieböckerna?

Ett stort byggprojekt kallat Stuttgart 21 som binder samman broar,järnvägsknutar, städer och flygplatser har inte tagits emot väl i delstaten Baden -Wurtenberg. För övrigt den första delstaten där De Gröna fick delstatsrepresentation en gång i tiden. Tyskland känns väldigt långt från den svenska ankdammsdebatten där en besparing tillsammans med SD tycks ha högsta prioritet i medierna just nu. Gäääsp!

Inga kommentarer: