< div id=”header ”>< / div>

torsdag 25 november 2010

Nya kandidater till språkrörsposter

ÅSA ROMSON
Åsa Romson anmäler sig till tjänstgöring läs här och Gunvor G Ericsson här. Det har redan SVT snokat upp och jag citerar nedan här.


GUNVOR G ERICSON

Romson vill bli MP-språkrör
Riksdagsledamot Åsa Romson (MP) vill efterträda Maria Wetterstrand som språkrör för partiet. Hon har tackat ja till att låta sig nomineras.
-Jag har fått frågan från olika håll. Jag har funderat ett tag och svarat ja. Det är ett jätteintressant uppdrag, säger hon.
Romson är övertygad om att flera kommer att kandidera till posterna som språkrör när det är dags för byte vid kongressen nästa år.
-Det är en styrka om fler kandiderar, säger hon.
Väljs i maj
De nya språkrören ska väljas vid kongressen 20-22 maj. Då har Peter Eriksson och Maria Wetterstrand suttit i nio år och får enligt partiets stadgar inte fortsätta.
-Alla vet att vi ska byta språkrör och det skapar en trygg ordning, säger Romson, som ser det som en fördel att spela med öppna kort.
Åsa Romson, 38 år och från Stockholm, valdes in i riksdagen 2010 och är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet. Hon valdes in i riksdagen redan 2006 men avsade sig uppdraget för en doktorandtjänst vid Stockholm universitet.
Hon gick med i partiet i början av 90-talet, har tidigare suttit i partistyrelsen och varit kommunpolitiker i Stockholm.
Även Gunvor G Ericson, riksdagsledamot för Miljöpartiet, har tackat ja till att låta sig nomineras till en av posterna som språkrör.
Ericson anser att det är viktigt med en öppen process med flera kandidater som medlemmarna och valberedningen kan diskutera.
Spännande tid
För MP är det en spännande tid och partiet kan komma att spela en nyckelroll när det gäller många av de politiska mål som miljö- och fredsrörelsen har, enligt Romson.
Hon försvarar att MP gick till val tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i det läge som rådde sedan Alliansen formerat sig.
-Intresset för att vi som grönt parti inte bara ska torgföra våra idéer utan också genomföra dem har ökat med åren. Då måste man aspirera på att göra det i regeringsställning och då var konstellationen naturlig, säger hon.
"Landskapet förändras"
Men hur det kommer att bli framöver går inte att säga.
-Det politiska landskapet förändrar sig och det beror också på hur andra partier ställer sig. Vi fått ett starkt stöd och vi har vuxit in i regeringsställning på lokalplanet. Det är en styrka framöver.
Hon är öppen för uppgörelser med regeringen även om hon räknar med att det mesta kommer att handla om opinionsarbete för att få stöd för partiets linje.
-Vi sitter inte riksdagen för att rulla tummarna och bara kritisera för sakens skull. Kan vi bidra till verkliga reformer så ska vi försöka göra det, säger hon.
Hittills har MP sagt ja till att samarbeta om flykting-och integrationsfrågor samt vinstbegränsningar för friskolor.
-Det är svårt att sia om det blir på fler områden. Det beror på vad regeringen vill, säger hon.
SD skapar problem
Sverigedemokraternas intåg i riksdagen skapar problem för oppositionspartierna när SD ibland oväntat stödjer deras politik. I Afghanistanfrågan valde S och MP att göra upp med regeringen och hänga av Vänsterpartiet.
Men när det till exempel gäller besparingar på regeringskansliet finns än så länge en majoritet mot regeringens politik.
-Miljöpartiet måste fortsätta att föra sin egen politik och kan inte ändra den bara för att den i enskilda frågor råkar sammanfalla med Sverigedemokraternas, säger Romson.
-Men politiken är inte så svartvit och Sverigedemokraterna ska inte få färga förslagen, säger hon.
-Men ansvaret är i första hand regeringens.
För övrigt finns Bodil Ceballos läs här och som behöver betänketid. Maria Ferm har tackat nej. Lite mer spekulation i Sydsvenskan här och DN här och DI här.

Inga kommentarer: