< div id=”header ”>< / div>

fredag 19 november 2010

Miljöpartiet Byråkraterna!

Inom kort samlas miljöpartister på kommun-och landstingsdagar i Västerås 27-28 november. Partiet har seglat upp som tredje största parti och massor av uppdrag i kommuner och landsting också i fler majoritetslägen sedan tidigare. I brist på eget husorgan lär Dagens Samhälle bli den mest lästa tidningen bland miljöpartister nästa år.

Tänker mig att Alliansen "gröna" röst centern fått sig en tankeställare då Miljöpartiet nu ingår också i enm hel del allianser med borgerliga partier. Bl.a. i Halland där MP gick från 3 till 4 mandat men där centern trots tapp "nästan" är dubbelt så stort. Kovändningen i Halmstad där Miljöpartiet från att vara rödgrönt numera är blågrönt stärker att trenden går mot det hållet. SD och SPI som finns lokalt är sett ur allmänheten närmare det borgerliga hållet men en sämre sits för Alliansen och då är Miljöpartiet att föredra.

Som del i ett maktunderlag med styren riskerar Miljöpartiet att bli ett byråkratparti. Å andra sidan är inte andra partier bättre eller sämre. Miljöpartiet har lockat till sig många nya medlemmar och frågan är om det finns intresse och tid att ta vara på dem efter kommun- och landstingsdagarna då många ska in i elden, Det finns medlemmar som är mer ideologiskt-, livsstils- radikalorienterade som kommer att vända partiet ryggen. Var så säker på det när "byråkraterna" tar över partiet.

1 kommentar:

Suecae Sounds sa...

Du är inne på ett intressant spår i ditt avslutande stycke. Om Miljöpartiet vill utgöra ett konkret alternativ, så bör man vara medveten om och motarbeta byråkratiska tendenser.