< div id=”header ”>< / div>

onsdag 22 september 2010

Miljöpartiet vann valet och kan välja grönt eller grönblått?

Läser DN-artikeln av Per Gahrton här och efter några dagars facebookande och åsett mediaturbulens efter valet har jag nu börjat blogga igen. Per har rätt att hela upplägget varit att miljöpartiet skulle uppnå en rödgrön valseger och därmed ministerposter och stort inflytande över politiken.

Nu räckte som sagt inte väljarna till och det kan inte vara miljöpartiets fel. Däremot frågar jag mig om inte S missbedömt sina egna väljares förmåga att förstå varför ha med både V och MP i ett så djupt samarbete före valet. MP kan svårligen lösgöra sig åt höger när man sitter fast i en mängd av rödgröna uppgörelser och till det egna valmanifestets grundkrav. Fredrik Reinfeldts invit är att påminna miljöpartiet att det inte är ett rödgrönt parti utan ett parti som står utanför den cementerade blockpolitiken i grunden. Men MP har att ta hänsyn till att många väljare faktiskt röstade rödgrönt när de valde MP

"Det rödgröna samarbetsexperimentet var ett försök att nå grön regeringsmakt. Det har nu misslyckats. Däremot har MP genom valresultatet uppnått en reell vågmästarställning, som måste utnyttjas till maximal nytta för den gröna dimensionen. Därför måste Miljöpartiets språkrör naturligtvis lyssna på Reinfeldt."

Inga kommentarer: