< div id=”header ”>< / div>

fredag 30 april 2010

Första maj och de gröna majar!

Hittade en intressant artikel på nätet här om  synen på demokrati. Det kan passa bra för allting som ska demonstreras på första maj då det mesta styrs av experter och särintressen  om de så kallas för specialintresserade, utredare, insatta, representativt valda, utvalda eller vad du vill. Traditionellt är det kontanter(ekonomiska tillgångar) och kontakter, samt tid, utbildningsstatus och intresse som gäller.. Formellt finns det regler, stadgar och bestämmelser för att saker ska fungera.

De politiska partierna vars medlemsantal har sjunkit med få undantag måste hitta nya vägar. En sådan var då miljöpartiet försökt att hitta andra modeller än det sedvanliga majoriteten vinner mot minoriteten och lokalt prövat "konsesus" där alla är överens. Den modellen betraktas som "konservativ" då alla måste hänga med och ger i princip vetorätt för den "svage" att blockera beslut. Känns det igen från EU?

Miljöpartiet har från sin enfrågepartistämpel tagit sig an minoritetsgrupper som "inte passar in" i de vanliga partierna där alltid en majoritetsuppfattning(inre kultur) gäller oavsett vad individen tycker. Partiet spelar dock på två planhalvor då det närmar sig "maktens" privilegum och accepterar kompromisser för att nå makten.

När nu miljöpartiet ingår i ett rödgrönt block där uppgörelser görs med ett större parti som suger åt sig är det stor risk att partiet förlorar sin egen profil vilket för övrigt också gäller vänsterpartiet.

Det är här miljöpartiet har en fördel att låta nätet spela roll. Opinonen kan mätas på nätet, info hämtas på nätet och beslut kan vägleda på nätet inte minst facebook har banat vägen samt bloggportaler där det går att kommentera enskilda inlägg.. Redan idag sker kommunikation via e-post som underlättar kommunikation via massutskick och arbetsgrupper kan verka att dokument och länkar skickas sinsemellan.

Demokrati måste hållas levande och den tvåblockskultur som bildats uppifrån kommer att mötas av skepsis av många då det rör sig om inblandade på central nivå där kungen sitter med damen i knät och bönderna (valarbetarna) används i striden utan att vara speciellt djup insatta vad som är det egna partiets kompromiss och mer än at det är en eftergift för att stödja ett lag som har den andra emot sig.

 För de röda är det oftast RÄTTVISA som gäller för de gröna ett nödvändigt stöd mot  rovdrift och exploatering . Första maj är arbetarrörelsens dag och för första gången har en pakt bildats med organiserade miljöintressen. Därför är det intressant att "Internationalen" kanske får lägga till "Idas sommarvisa" för att få kraft att nå resultat inför valet i höst.

Inga kommentarer: