< div id=”header ”>< / div>

måndag 15 februari 2010

Blockpolitik -bra eller dåligt för Miljöpartiet?

JU mer formationerna i rödgrönt och alliansen blå läger svetsar sig samman minskar utrymmet för regionala och lokala överlappningar.Det finns dock en del avvikelser som tycks hålla exempelvis i Örebro och Region Halland. Miljöpartiet bildades en gång som protest mot att de båda blocken inte tog miljöfrågorna på lika stort allvar som andra frågor. Blockpolitik var av ondo och andra dimensioner skulle bli lika viktiga som vänster-högerskalan. Sett ur en tredelning pratades om en färgskala utifrån den gröna, blå och röda skalan.

När nu rödgrönt formerats ger det naturligtvis utrymme för motståndarna att hitta luckor i det ursprungliga budskapet från tidigt 80-tal. Miljöpartiet har sedan en period ute i kylan 1991-1994 allt mer närmat sig Socialdemokraterna dels att förhindra deras uppgörelser över blockgränsen och dels själva närma sig regeringsmakten. Att ha SD som argument för en del kan te sig lätt i ett sådant skede med ett sannolikt nyval som påföljd.

Det synes märkligt när fler uppgörelser nu görs att avvika från den hållningen i synnerhet som miljöpartiet själva aldrig suttit i regeringen. Centerpartiet har tagit på sig rollen som det gröna alibit i den blå alliansen och därför säger jag som troende den gröna skalan. Lycka till alla som kallar sig gröna! Rödgröna som blågröna! Jag tror på samarbete!

Inga kommentarer: