I Varberg har det inkommit ovanligt många ansökningar om friskolor de sista åren. Varberg är som bekant en attraktiv välmående kommun med stor inflyttning. Dock finns olika trender vad gäller elevunderlag och valet av skola kan variera eftersom det är föräldrars och elevers val i första hand.
Politikerna har att följa att det inte blir långsiktiga konsekvenser vid nyetableringar. Kommunen ska yttra sig över ansökningarna och skolinspektionen fatta avgörande beslut. I Varberg är en klar rågång mellan vänsterpartierna(S och V) som av ideologiska skäl inte vill släppa fram friskolor och de andra partierna som är i majoritet. Det blir i de beslutande organen mer ett krig om skrivningar i yttranden då annan instans fattar avgörande beslut . Dessa skrivningar blir då en antydan hur det lokala läget ligger till.
Det pågår nu en intressant debatt om vinstuttag, jämförelse mellan kommunal- och friskolas förutsättningar som inte känns färdig än. Inte minst diskussionen inom socialdemokraterna finns ett uttalat mer eller mindre motstånd fast man i Varbergs S-parti anger "ideologiska skäl".
Yttranden över de 6 friskolorna går nu vidare och samtidigt finns det upplagt för en klarare inriktning hur S ska förhålla sig till mängden friskolor som redan är etablerade. Inte minst vi miljöpartister som i grunden är positiva till friskolor vill nog se vart S hamnar på sin kongress i höst då vi ska bilda rödgrön regering efter valet nästa år . Det bör finnas en vägledning från riks som gör att partierna även kan hitta varandra lokalt vilket i Varberg känns väldigt svårt i rådande situation där borgerligheten sitter med trumf på hand.
Vänsterpartierna i Varberg kan dock inte räkna med att miljöpartiet i Varberg köper deras "ideologiska skäl" om det inte finns förankrat bland de rödgröna i riksdagen. Tills dess blir det att peta i skrivningarna som går som yttranden utan att det egentligen förändrar beslutet om fler friskolor i kommunen som är ett fullmäktigebeslut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar