< div id=”header ”>< / div>

onsdag 11 mars 2015

Nästa ideologiska strid hos miljöpartiet- hur långt ska arbetslinjen drivas?


Grattis Walter Mutt och Carl Schlyter som varit supertydliga i Saudiavtalsfrågan. Idelogiskt grundade politiker går i längden hem än maktpolitiker som ska klura ut formuleringar och bereder.

Frågan är om det är så smart av miljöpartiet att på framträdande poster i regeringen som språkrör när de ändå är utsedda av Stefan Löfven att mestadels tycka som honom och ha en gemensam regeringspolitik? Det var väl inte så lyckat i alliansregeringen där alliansens småpartier försvann i moderaterna?

Då har vi nästa ideologiska skiljelinje där någon påstår att det finns en "grön" sådan ARBETSLINJEN. I det sammanhanget har medborgarlön skuffats undan som en lösning utan det ska vara sedvanliga arbeten som känns lite grönare, hållbarare och miljövänligare. Typ byggandet av järnvägar, bygga moderna bostäder och få in fler i vård och skola så kvalitén kan upprätthållas.

Oavsett vad man tycker om detta ska allt finansieras och det är inte lika lätt för gröna politiker som ska hålla sig till ekonomiskt ansvar och budgetar. Ständiga skattehöjningar,lån och att gynna reproduktionen kan gå ett tag men sedan brukar ändå inte problemen med just arbetslösheten vara löst.

Om vi nu utgår från att det med både vänster och högerförankrade åtgärder få ner arbetslösheten så kommer en del ändå inte nå till riktigt arbete utan det finns de som finns i bidragssektorn. Vissa sektorer skriker efter arbetskraft men tycks inte fylla behovet.

Christian Engström ex-ledamot för Piratpartiet i Europaparlamentet ställer den högst berättigande frågan var finns de 800.000 jobb som fattas så att alla har en RIKTIG lön? Det är i denna diskussionen basinkomst/medborgarlön kommer in.

Så har vi alla dessa näringslivsdirektörer som påpekar konsekvenser att ställa olika krav för redan ingångna avtal.Ja det är väl ett försämrat handelsutbyte med rika oljestater som befaras med undermålighet i en hel del avseenden.

Anna Dahlberg krönikör i Expressen ser också svårigheter med olika mål som 90-dagargaranti för unga,tvåårsmål för nyanlända när vi har en stor grupp i samhället som kommer att få ännu svårare att komma in i lönesektorn.

När jag ser de gröna ideologiska politikerna ser jag en klar skillnad mot de gröna maktpolitikerna. De ideologiska har svårt med kompromisser som bara blir politisk fernissa att man håller ihop i regeringen. De ser verkligheten hur den ser ut, vart vi är på väg.De gröna maktpolitikerna inväntar ny statistik och baserar sig på hur de ligger till i förhållandet när alliansen styrde.

I den meningen är det viktigt att det finns politiker som står för saker utifrån en ideologisk ståndpunkt och inte bara såna som folk vill höra men allt som oftast inte kan ge klara raka besked. För oftast kompromissas ståndpunkter bort för det viktigaste är att hålla ihop i maktens centrum

Inga kommentarer: