< div id=”header ”>< / div>

fredag 28 februari 2014

Rösta i EU-valet JA men KRYSSA rätt också!

Det skiljer sig markant från Europavalet 2009 och Riksdagsvalet 2010. Läs valforskaren Henrik Ekengren Oscarssons analys i sin blogg här. Då regeringsmakten inte står på spel är det lättare att rösta på de partier och kanske ideologier man känner mest för.

Möjligen känns Piratpartiet vara ett parti som snabbt flög fram och tog röster på övervakningssamhället men för kort tid till nästkommande val inte tycktes vara tillräckligt mobiliserat. Miljöpartiet misslyckades att behålla det goda resultatet att kunna hålla högt fokus i klimat- och miljöfrågor och tappade väljare då det förknippades med ett block i riksdagsvalet.

EU-valvinnare är Juni-listan (ställer upp igen) och Fi trots att de inte har mandat. Men betydligt mer gångbart i EU-valet och Juni-listan har bara den nivån att helt koncentrera sig på.

Folkpartiet förra EU-valets riktiga valvinnare jämte PP var inte alls lika lyckosamma i riksdagsvalet.
Möjligen att de i parlamentet "bara" tillhör den liberala gruppen och inte som i Sverige "alliansen" bestående av både liberaler och konservativa.

Själv tycker jag inte EU lever upp till förväntningarna. Det handlar om toppmöten och avstånden är alltför stora till medborgarna. Det verkar vara till för en samling karriärister som ska gömma sig där i fem år och dyker upp lagom till val.
Trots allt är jag FÖR EU ja t.o.m. FÖR euron och tycker att EU som helhet har ett gott syfte. Vill inte backa men inflytandet måste närmare medborgarna och karriäristförsamlingen inte se så förbannat bekväma ut när de sedan intervjuas i tv. För de lever i en annan verklighet än de flesta medborgare de representerar

Inga kommentarer: