< div id=”header ”>< / div>

onsdag 3 juli 2013

Fler hamnar hos socialen - och när vågar politikerna diskutera medborgarlön/basinkomst som en lösning?

Akademikerförbundet SSR skriver i DN om det orimliga att fler tvingas söka bistånd ca 200.000 då de inte omfattas av något som täcker upp flest sjuka och arbetslösa. I ETC skriver Gudrun Schyman om en gemensam försäkring då systemet blivit alltför komplext och till slut hamnar människor på socialen eller snarare börjar där. I Varberg har en 24-årig kvinna fått rätten på sin sida i kammarrätten att få en dator istället för en tv. Det måste upp ännu en instans för att bilda allmänt prejudikat.

Själv har jag för några år sedan gått förnedringens väg att för att få försörjningsstöd tvingats till att cykla flera km och i 3,5 års tid för att avlägga blåstester och pisseprov. Ja detta var på Göran Perssons tid så jag beskyller inte Fredrik Reinfeldt för detta. Jag vann i högsta instans regeringsrätten samtidigt med en annan varbergsbo oberoende av varandra. Nej det är ingen som ska tvinga en till något och kalla det för samma som att gå till jobb vilket socialtjänsten påstod att det var.

Under den tiden krävde socialtjänsten också att man måste blåsa noll i sex månader för att ha rätt att få bistånd för att kunna gå till tandläkare. En person i Varberg dock inte jag överklagade detta till länsrätten och fick rätt. Absolut nykterhet var inget krav för att man ska ha en tandstatus som känns tillfredsställande.

Jag märker att politiker som tillhör riksdagens partier skäms lite att ta tag i lösningen på dessa frågor. Det är inte där de fiskar röster till sina partier och sina ideologier om de har någon vill säga. Eftersom fler kommer in i socialsvängen som inte skulle vara där har det nu blivit en fråga som ändå diskuteras. Jag tycker ändå att vi ändå borde ha någon form av medborgarlön/basinkomst att utgå ifrån innan vi låter människor förnedras på olika sätt genom att vandra in genom socialtjänstens godtyckliga väg.

Inga kommentarer: