< div id=”header ”>< / div>

tisdag 14 februari 2023

Vilka styr undersköterskeupproret ?


I Varberg förekommer ett missnöje bland undersköterskor som arbetar inom hemtjänsten då de befarar ska få sämre villkor framöver. Samtidigt skriks efter fler personal och andelen äldre ökar.

Själv jobbade jag en sommar i hemtjänsten och min bakgrund var att kommit från Monark där vi främst tillverkade cyklar. Som politiker var jag då med om att kunna höja vårdyrkets status genom att främja vårdutbildningar där fler kunde utbilda sig till undersköterskor. 

Undersköterska blir också ett sätt att kunna öka sin lönenivå för de krav som ställs. Efterhand har det blivit fler vårdgivare inom hemtjänsten med privata utförare och andra alternativ för att öka valfriheten. 

Frågan är vem styr demonstrationer och namninsamling när det gäller det som pågår i Varberg?

 Partiet 24:7 har visat stort engagemang vad gäller undersköterskornas krav men är samtidigt ett politiskt parti som fått fullmäktigestatus och tillträde till nämnder. Där kan de föra fram kraven politiskt.

Fackförbund som Kommunal har hamnat i bakvattnet och partier som socialdemokraterna och Vänsterpartiet verkar hålla sig från de fackliga kraven och mer inrikta sig på det politiska. 

På något sätt hjälper inte ökad digitalisering missnöjet det är redan infört men kommunen har i sina mål att vara en attraktiv arbetsgivare. Frågan är om det inte gäller undersköterskorna?

Inga kommentarer: