< div id=”header ”>< / div>

torsdag 27 januari 2022

Kärnkraften är inte hållbar men kräver ett slutförvar !


Sverige har kärnkraftsproduktion på tre orter Varberg, Oskarshamn och Östhammar. Först nu ska tas beslut om slutförvaret efter flera decennier av diskussion och utredningar

Vi bryter inget uran i Sverige det görs någon annanstans, Men ska vi fortsätta med kärnkraft borde vi väl ta fram vårt eget uran och inte lägga det utomlands? 

Kazakstan ligger fyra av de tio största urangruvor i världen. De fyra gruvorna står ensamma för 16 procent av världens produktion. Totalt bedriver Kazatomprom verksamhet vid 24 fyndigheter. Produktionen för 2020 förväntas minska med 4 000 ton uran jämfört med tidigare förväntningar

Vad gäller mellanlagret har vi i Varberg valt att skicka det till Oskarshamn som tillsammans med Östhammar tävlat om vem ska få ta hand om slutförvaret.

Varberg gick inte ens med på att SKB svensk kärnbränslehantering skulle få undersöka möjlig förvaring i kommunen. Det ansågs för känsligt hos en enhällig kommunstyrelse redan pö 90-talet och stoppades.

När det diskuteras om vad som är hållbart eller inte anser jag det är ohållbart att vi använder kärnkraft som pusselbit i en så kallad mix där vi lika gärna kan förlita oss på förnybara energikällor. I synnerhet som delar används till export av el till andra länder med dyrare el.

Just kärnkraft är inte lämplig att handhas av "marknaden" och överföring krävs då all produktion är koncentrerad på tre orter och slutförvaret till en ort.

Regeringen avser att fatta beslut om slutförvaret av använt kärnbränsle den 27 januari 2022. ... Frågan om slutförvaring av använt kärnbränsle och annat avfall från kärnkraften ska prövas av regeringen. Använt kärnbränsle är mycket farligt och måste hållas åtskilt från människor och miljön i upp till 100 000 år 

Inga kommentarer: