< div id=”header ”>< / div>

söndag 6 juni 2021

Val i Tyskland CDU/CSU och De Gröna blir största partier i förbundsdagsvalet

 


Det är val i hela Tyskland i höst och redan nu kan vi konstatera att CDU/CSU och De Gröna kommer att bli största partier

Idag sitter en koalition med socialdemokratiska SPD tillsammans med CDU/CSU som regering i förbundsdagen. Efter valet i september kommer med all säkerhet De Gröna komma att ta plats i regeringen.

Om inte FDP liberalerna klantat till det hade FDP och De Gröna redan ingått i regeringen.  SPD var ett regeringstrött parti men fortsatte storkoalitionen med Merkel som förbundskansler.

Skillnad mot Sverige

I Tyskland som är en förbundsstat hålls val ofta i olika delstater och mandatperioden är vart femte år och eftersträvan är att en majoritetsbildning bildar regering.

Det ser olika ut i delstaterna medan CDU/CSU och SPD haft majoriteten i förbundsdagen i många år nu och båda falnat i opinionen.

Något som också kommer att drabba S och MP nästa år då de är sårbara som minoritet och beroende av andra partier för att fortsätta regera.

De Gröna har inte den tydliga vänsterprägel som MP har som ligger och slåss med spärren. De har successivt byggt upp partiet underifrån vuxit och blivit större. Kanske mer liberalt än grönt som de var från början när kampen stod mellan realos och fundis.

I Tyskland har CDU/CSU varit dominerande men blivit mer ett mittenparti vilket öppnat upp för AFD som karvar på traditionella högerinriktade väljare.

Påverkar valet i Sachsen-Anhalt förbundagsvalet

I delststaten styr CDU ihop med SPD och De Gröna en regering som kallas Kenya-koalition (efter flaggans färger). Utmanare här är AfD som på ställen i gamla Östtyskland har en stark ställning.

Mitt tips är att AfD kommer att gå fram i delstaten men inte att rubba det stora valet i höst nämnvärt. De är allt för små i väst. 

1 kommentar:

Bojon75 sa...

Kort och koncist kan man säga, men det lämnar en del frågor obesvarade, givetvis. Vart tar SPD vägen i Sachsen valet.