< div id=”header ”>< / div>

fredag 11 juni 2021

Farehamnen - ett projekt som inte diskuteras i Varberg


Samtidigt som stadsdelen Västerport planeras pågår tunnelbygget och planering av en ny järnvägsstation och hamnverksamheten Farehamnen

"Planeringen av den nya Farehamnen i Varberg påbörjades för fem år sedan, nu är det snart dags för byggstart. Hösten 2021 börjar bygget av det som ska bli Europas modernaste skogshamn med hög grad av elektrifiering och digitalisering. Över en miljon kubikmeter sågade trävaror skeppas årligen till Storbritannien via Varberg. Det motsvarar 35% av den svenska exporten av sågade trävaror."

"Flytten av hamnverksamheten är en del av stadsutvecklingsprojektet i Varberg som omfattar förläggningen av Västkustbanan i tunnel under staden och etablering av bostadsområdet Västerport. I det nya hamnområdet väster om den befintliga hamnen ska ytorna höjas och förstärkas med 1,5 – 2,5 m bland annat med hjälp av 150 000 kubik bergmassa från tunnelbygget, en positiv lösning både utifrån kostnad och miljö. Även ytan vid kaj kommer att höjas och förstärkas för att anpassa för havsnivåhöjningar på grund av klimatförändringar. Här ska hamnbassängen muddras till ett djup på 11 meter, ett arbete som är tidsstyrt från juni till och med januari på grund av djurlivet i havet."

Inga kommentarer: