< div id=”header ”>< / div>

fredag 14 maj 2021

Ovisst val i Varberg när alliansens partier stretar åt olika håll.

Sifo maj 2021 har stabilt läge i opinionen. Orosmomentet är liberalerna som ligger på 2,9 % och om det är val idag inte skulle klara 4 %-spärren till riksdagen. 

Liberalerna i Varberg utesluter SD-samarbete men skulle idag inte ens klara att komma in i kommunfullmäktige eller region Halland om de nu inte fiskar efter de som inte får rösta i riksdagsvalet.

"Det är sedan 1976 inte nödvändigt att vara svensk medborgare för att få rösta i kommunalvalet, men man måste vara bosatt i kommunen."

Men de partier som fiskar efter röster från icke svenska medborgare kan å andra sidan förlora röster på annat håll. Man kan också tänka sig en lägre rösträttsålder i kommunerna och sänka tröskeln till 16 år.

I kommuner är ofta spärren lägre för representation vilket inte hjälpte Miljöpartiet eller SPI i valet 2018 som ändå satt i dåvarande kommunfullmäktige i Varberg.

Det är för tidigt än att veta hur stabil den politiska kartan kommer att se ut men januaripartierna kommer att splittras.

Alliansen i Varberg har styrt kommunen sedan 1998 ibland ensamma i majoritet eller med SPI eller Miljöpartiet som stödparti.

I nästa val är det helt klart att C och L kommer att gå till val separata på riksnivån och på lokal nivå tror jag inte alliansen är så sugna på att släppa in miljöpartiet igen. Deras position är klart förskjuten till vänster om de ens får ihop en lista.


Inga kommentarer: