< div id=”header ”>< / div>

tisdag 27 oktober 2020

Räckte det inte med plastpåseskatten för att klara klimatet?

Varför har inte regeringen tidigare utrett klimatmålen utifrån vad vi importerar och konsumerar utomlands? Det har varit viktigare att sätta dit inhemska mat konsumenter och göra dem till klimatbovar med en plastpåseskatt men det räcker tydligen inte för att uppnå Parisavtalet. 

Ur Dagens Industri

"Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att utsläppen från svensk konsumtion har minskat med tio procent sedan 2008. Dock finns en svagt uppåtgående trend sedan 2014.        

”För att hålla den globala uppvärmningen under två grader behövs omfattande åtgärder från såväl politiker och näringsliv som från privatpersoner för att minska utsläppen till ett ton per person”, skriver myndigheten."

Ur Svensk Television 

" Mycket av det vi handlar, som kläder, mat och resor, orsakar stora utsläpp av växthusgaser – i genomsnitt nio ton per person varje år, enligt Naturvårdsverket. Men om vi ska klara Parisavtalets klimatmål så måste dessa utsläpp minska till i genomsnitt ett ton per år och person senast år 2050. 

Nära 60 procent av utsläppen från svenskarnas konsumtion sker i andra länder. Därför får Miljömålsberedningen i uppdrag att ta fram förslag på hur utsläppen utomlands ska minska, vilket flera klimatorganisationer länge efterlyst. "

Inga kommentarer: