< div id=”header ”>< / div>

onsdag 2 september 2020

Tala klarspråk i Varberg varför särskilda "hälsoledare" behövs ?


Inom socialförvaltningen i Varberg finns vokabulärer som bara de insatta känner till:

Det senaste är hälsoledare vad gör de? Är det något som står i lagen att en kommun måste tillhandahålla det eller är det frivilligt åtagande?

För två år sedan 2018 var det diskussion om de 23 dåvarande hälsoledarna skulle få behålla sina tjänster men socialnämnden "skakade fram nödvändiga pengar så de fick vara kvar".

"Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) säger nu att resurserna finns för att de ska kunna vara kvar.

– Vi vill för allt i världen inte att det fina jobb de har gjort ska ta slut, och det kommer inte ta slut. Framtiden ser ljus ut, säger han"

Nu är det 2020 och läser en insändare i HN från socialnämndens vice ordförande Turid Ravlo-Svensson (S) att dessa är på väg bort.

Turid förklarar: "De är den personal som har ett uppdrag att göra det ”lilla extra” för de som bor på våra boenden.".

Hon drar en jargong om SD som stödparti men det är alliansen (M-KD-L-C) som har majoritet i socialnämnden och då behövs väl inte SD som stödparti eller? Denna gång hade det varit möjligt att stoppa förslaget skriver Turid men anger inte hur det ska gå till.

Sedan kommer en ekonomisk förklaring om att Varbergs kommun fått riktade statsbidrag som numera är generella statbidrag. Sedan någon kryptisk förklaring "att ingen blev av med jobbet" och de sattes in i den ordinarie verksamheten.

Kontentan är att det behövs inga speciella tjänster som hälsoledare utan de kan ingå i den "ordinarie verksamheten" men det behövs mer pengar så personalen hinner "göra det där lilla extra".

Det jag som läsare undrar är vad är det som förändrats under de senaste två åren som gör att alliansen är splittrade och att SD används som stödparti för att ta bort hälsoledarna?

Varför socialnämndens vice ordförande hänger upp sig på SD när det i själva verket handlar om en splittring i alliansen som gör att ett oppositionsparti kan avgöra frågan?

Vad är det som omöjliggör att alliansen denna gången inte "kan skaka fram pengar" vilket man gjorde för två år sedan?

Inga kommentarer: