< div id=”header ”>< / div>

tisdag 22 september 2020

Ökad satsning på att främja ekologiska livsmedel !

Ökad satsning på ekologiskt  aviseras från regeringen.

"Regeringen tillför Jordbruksverket 25 miljoner kronor per år 2021–2023 för myndighetens fortsatta arbete med samordningsfunktionen för ekologiska livsmedel som en del av Sveriges livsmedelsstrategi."

"Sverige har än mer ambitiösa ekomål, bland annat att 30 procent av den svenska jordbruksarealen ska vara ekologisk och att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av ekologiska produkter till år 2030"

SD hade nyligen en motion uppe i Varbergs fullmäktige att ta bort de ekologiska målen men fick avslag. Jag har bloggat om detta tidigare när motionen varit uppe i remissbehandling.

"Enligt kommunfullmäktiges måldokument 2020-2023, Ett hållbart Varberg – Socialt – Ekonomiskt - Ekologiskt, ska alla verksamheter genomsyras av ett hållbarhetstänk utifrån kommunens hållbarhetsmål 2017-2025. Varberg ska verka för ett livskraftigt ekosystem. I Varbergs kommun ska maten ge minsta möjliga påverkan på ekosystem och klimat. Fokusområde är bland annat att främja ekologisk odling och välja miljömärkta produkter. Genom att köpa in ekologiska livsmedel bidrar Varbergs kommun till att minska spridningen avgifter i samhället och till att stärka den biologiska mångfalden i naturens ekosystem.

Varbergs kommun bör utgå från fastställda rekommendationer och råd i arbetet för att främja hållbara matvanor. Livsmedelsverkets råd ”Bra måltider i skolan” grundas på vetenskap och beprövad erfarenhet. Råden fastslår att i ekologisk odling används inte syntetiska växtskyddsmedel, vilket bidrar till en giftfri miljö och är positivt för biologisk mångfald verka för ett livskraftigt ekosystem.

I Varbergs kommun ska maten ge minsta möjliga påverkan på ekosystem och klimat. Fokusområde är bland annat att främja ekologisk odling och välja miljömärkta produkter. Genom att köpa in
ekologiska livsmedel bidrar Varbergs kommun till att minska spridningen avgifter i samhället och till att stärka den biologiska mångfalden i naturens ekosystem.

Varbergs kommun bör utgå från fastställda rekommendationer och råd i arbetet för att främja hållbara matvanor. Livsmedelsverkets råd ”Bra måltider i skolan” grundas på vetenskap och beprövad erfarenhet. Råden fastslår att i ekologisk odling används inte syntetiska växtskyddsmedel, vilket bidrar till en giftfri miljö och är positivt för biologisk mångfald."

"Livsmedelsverket rekommenderar även att hålla nere på mängden rött kött. Att hålla nere mängden rött kött och chark är bra för både hälsan och miljön. Kött är det livsmedel som påverkar klimatet och miljön mest och bör väljas med omsorg." 

Inga kommentarer: