< div id=”header ”>< / div>

tisdag 7 juli 2020

Sjukvården ett problem som politikerna måste lösa !

Vården kommer inte ha någon överkapacitet när det värsta av coronapandemin är över hävdar debattörer inom Stockholmsregionen i Svenska Dagbladet.
".Den vårdskuld och undanträngningseffekt som coronapandemin skapat är ett nationellt problem, sannolikt globalt. Orsaken är bland annat uppskjutna operationer, utebliven uppföljning av kroniskt sjuka, ökat rehabiliteringsbehov av långvarigt sjuka och intensivvårdskrävande covid-19-patienter." 
Frågan är också om inte vårdskulden blir ett problem för andra regioner med valfrihetsreformen fritt vårdval? Klarar inte regionen uppgiften använder man sig av andra regioner och den egna regionen blir betalningsskyldig?

Försämrad vårdkapacitet ökar också den psykiska ohälsan , frustration och blir samtidigt en kostnad.

Vi får också vara beredda på att de som jobbar inom vården inte kommer att offra sig hur som helst utan kommer att ställa krav. Det gäller också anhöriga som har med vårdkrävande att göra.

Politiker inför val som lovar ditten och datten blir ofta överkörda av en bister verklighet. De räcker inte till och de får som huvuduppgift att hålla budgeten och planera för kommande beslut.

Det är för många politiker inom de politiska partierna som använder exempelvis regionuppdrag som det där extra uppdraget till det kommunala de redan har istället för att sätta in politiker som helt kan koncentrera sig för uppgiften de har som har med sjukvården att göra.

Det hjälper inte att de flesta av oss gör allt för att inte hamna i vårdsvängen när en liten del kan vara väldigt vårdkrävande och slukar stora resurser. Behoven uppstår när de uppstår och då måste det finnas planering.

Inga kommentarer: