< div id=”header ”>< / div>

tisdag 30 juni 2020

Miljöpartiet kan inte ställa ultimativa krav utan konsekvenser !



Är Miljöpartiets hot mot att lämna regeringen startpunkten för att Partiet Vändpunkt ska tas på allvar?

En regering håller IHOP och en regering UPPLÖSES IHOP.  Det är inte bara att lämna vilket enskilda ministrar kan göra. Men en koalitionsregering upplöses om smärtpunkten är nådd.

Jag kom ihåg "de fyras gäng" som satt i riksdagsgruppen föregående mandatperiod. Då med ett rödgrönt underlag. De frystes ut från den realpolitiska gruppen inom MP.

Denna gången bygger MP på ett annat underlag där C och L ingår. (januariöverenskommelsen)

Ser man på Danmark fanns en samsyn från mindre partier i just flykting- och migrationsfrågan att pressa S vid regeringsbildningen.  S bildade sedan ENSAMMA regering i Danmark.

I Sverige handlar det om att MP som redan sitter i regeringen inte har någon samsyn med S men tydligen inte heller med dem som bildar regeringsunderlag.

Skulle nu INTE MP bryta ut utan skramlar med kastruller och regeringen fortsätter som vanligt ger detta utrymme för Partiet Vändpunkt att växa.

Det finns 140.000 kronor skäl för välbetalda MP-ministrar att klamra sig fast och Peter Eriksson och Amanda Lind  har inga bekväma riksdagsplatser att falla tillbaka på.

Sedan kommer i sin tur ett antal ministrar att tvinga bort MP-ledamöter som idag ersätter ministrarna i riksdagen.

Miljöpartiets HOT om ev uppgörelser med att lämna regeringen kan bli lika svårt som att sitta kvar. Faktum är då att bli överkörd av riksdagen i ett sånt läge är bättre beroende på frågan.

Då finns TVÅ alternativ:

1) att S alierar sig med alliansen vilket gör dem oberoende av SD.

2) Att alliansen lägger eget förslag och S lägger ner rösterna vilket gör att SD kan stödja ett eget förslag men alliansens går igenom.

Ska S välja punkt 1 får de inflytande över uppgörelsen i punkt 2 vingklipper de sig själva och låter riksdagen avgöra men där SD:s förslag faller.

I skarpt läge har MP hotat lämna regeringen. Men kan de TVINGA S att rösta som MP för båda är regeringspartier? Då har man överlåtit till riksdagen att avgöra frågan.

Kan MP TVINGA S att lägga en proposition i frågan. Var det inte så att man skulle vara överens i regeringen?

Inga kommentarer: