< div id=”header ”>< / div>

fredag 26 juni 2020

Att få stanna i Sverige är ingen mänsklig rättighet även om att söka asyl är det !



Det är en mänsklig rättighet att få söka asyl, men det är upp till enskilda länder att bestämma på vilka grunder en person har rätt till att få asyl beviljad


Principen om första asylland är inskriven i Dublinförordningen och säger att den som flyr från förföljelse ska söka asyl i det första europeiska land han/hon anländer till och som kan erbjuda skydd, allt under förutsättning att landet tillhör Europeiska unionen eller IslandLiechtensteinNorge och Schweiz.
Svenska migrationsverket har följande beskrivningDen som flyr har inte rätt att välja asylland. Tanken är att den som har skyddsskäl ska söka asyl i det första land han/hon kommer till efter flykten, om personen där är skyddad från förföljelse och från att sändas tillbaka till det land man flytt ifrån. En asylsökande som har vistats i ett så kallat första asylland före ankomsten till Sverige återsänds därför dit. Det sker emellertid inte om personen bara rest genom ett annat land utan att stanna där. 
Denna princip, tillsammans med det faktum att Sverige inte gränsar till något land där folk förföljs, har för Sverige effekten att ingen kan söka asyl på en svensk ambassad eftersom beskedet blir att man ska söka asyl där man är eller ett grannland. Dessutom beviljas inte turistvisum för medborgare i länder varifrån många asylsökande kommer. Därför kommer de flesta asylsökande i Sverige med flyktingsmugglare och utan pass som hade kunnat visa till vilket land de först anlänt.
Volymmål att sätta ett tak strider enligt vissa mot rätten att söka asyl. Men då Dublinförordningen redan anger att det är första säkra asylland faller detta. 
Sverige gränsar inte till något land där det idag förföljs människor. Varför då ens sätta tak eller volymmål? 
Gymnasielagen Som en del av migrationskrisen i Europa sökte över 163 000 personer asyl i Sverige år 2015. 35 369 av dem registrerades som ensamkommande barn.[Många av dem fick vänta länge på besked och fick sedan avslag på sina asylansökningar. Våren 2017 antogs en lag[ som syftade till att de som fått avslag men ännu inte fyllt 18 kunde få möjligheten att stanna och studera på gymnasiet, om vissa andra krav var uppfyllda. Hösten 2018 föreslogs en liknande lag som skulle gälla personer som hunnit fylla 18 år innan de fått sina avslagsbeslut.

"Bosättningslagen
Bosättningslagen trädde i kraft den 1 mars 2016 (2016:38). Lagen innebär att alla kommuner är skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd. Syftet med lagen är att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun, och därmed kunna påbörja etableringen i samhällslivet och på arbetsmarknaden."
Asylprövning :  1) Beviljas asyl i Sverige 2) Ska prövas i annat land 3) Avslag dvs ska återvända.

Så länge IS dominerade fick i stort sett de flesta från Syrien uppehållstillstånd, de från Afghanistan där talibaner är ett hot eller de tillhör en förtryckt minoritetsgrupp hälften asyl. Irak bedöms som såpass säkert att ett fåtal får asyl i Sverige.

Inga kommentarer: