< div id=”header ”>< / div>

söndag 24 maj 2020

Varbergs kommuns planering bygger på en enorm inflyttning till kommunen !


Varbergs kommun planerar för att det flyttar in folk till kommunen vilket ökar befolkningen. Det är ingen liten inflyttning som planeras.

BEFOLKNINGSUTVECKLINGEN UNDER PERIODEN 2020 - 2034

Under prognosperioden 2019 - 2034 kommer folkmängden i Varbergs kommun att öka med 19619 invånare, från 64 601 till 84 220 personer.

Flyttnettot förväntas bli i genomsnitt 1251 personer per år och födelsenettot 57 personer per år. Totalt ger detta en förändring med 1308 personer per år.

Antalet inflyttade beräknas bli i genomsnitt 3 544 personer per år medan antalet utflyttade skattas till 2 293 personer. Detta ger ett årligt flyttnetto på 1251 personer för varje år under prognosperioden.

Antalet barn som föds förväntas vara 781 per år i genomsnitt under prognosperioden medan antalet avlidna skattas till 724 personer. Detta medför en befolkningsförändring med 57 personer per år

Frågan om planeringsförutsättningar inför budget kommer upp i kommunstyrelsen (ärende 8) och sedan i kommunfullmäktige i juni 2020.

Att flytta FRÅN Varberg minskar med stigande ålder. Förmodar att det kan finnas liknande tendens var man än bor. Störst flyttbenägenhet finns i 20-årsåldern då många vill röra på sig och upptäcka världen. Sedan finns många orsaker till varför man hamnar i Varberg tillfälligt eller blir fast här.

Politikerna har att ta hänsyn till att det finns skolor, service och att vi tar hand om våra äldre samt kultur och fritidsaktiviteter jämnt fördelat.

Frågan är hur Varberg klarar en stor inflyttning när det är svårt för många redan att hitta bostäder och att den perfekta bostaden blir på sikt. Bostadsbyggandet kan vara kontroversiellt ur många olika aspekter framförallt i stan där många ogillar förtätningsstrategin.

På småorterna om inte frågor är lösta vatten och avlopp som genererar bostäder i större skala.

Det som inte känns bra är att Varbergs planering bygger på en tillväxtstrategi som jag undrar är hållbar. Ekonomiskt då det ser olika ut för många, socialt då öar av olika gemenskaper skapas byggt på att vi alla är väldigt olika och inte håller oss samman, ekologiskt då det tär på naturresurser och miljön.

Inga kommentarer: