< div id=”header ”>< / div>

måndag 3 februari 2020

Miljöpartiet i Varberg får svar ang. säkerställandet av en god havsmiljö och klimatförändringar !


Med anledning av en motion från Miljöpartiet har de nu varit ute på remiss i Varbergs kommun och kommer att behandlas i kommunfullmäktige inom kort.

MP:s motion: föreslår att 1) kommunen inleder samarbeten med organisationer, medborgare, fiskare, bad- och båtföreningar och markägare för att klara av det stora uppdraget att uppnå en god havsmiljö.

Havet berör många och för att nå god havsmiljö krävs samverkan och dialog mellan flera aktörer och intressenter.

I sitt yttrande poängterar Hamn- och gatunämnden vikten av att kommunen ges möjlighet att fördjupa och utveckla dessa samarbeten.

Varbergs kommun är aktiv i flera samverkansforum för havsmiljöfrågor.
Kattegatts Kustvattenråd syftar till att öka delaktigheten och samverkan kring frågor om kustvattnet, med målsättningen att bidra till att nå god ekologisk och kemisk status.

Kustvattenrådet driver bl.a. projekt för att samordna strandstädningen längs kusten. I kustvattenrådet deltar intresseorganisationer, myndigheter, kommuner och andra aktörer i kustområdet.

Varbergs kommun har även initierat ett samverkansforum för det småskaliga kustnära fisket i Halland, där fiskare, myndigheter, kommuner och forskare får möjlighet att träffas för att diskutera hållbart fiske, miljötillståndet i havet och det kustnära fiskets framtid.Vid specifika havsmiljöfrågor och projekt har kommunen upprättat samarbets-/dialogforum för berörda intressenter och organisationer, t.ex.vid utredning om badvattenkvaliteten i Björkäng.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden anger i sitt yttrande att de redan idag arbetar kontinuerligt med tillsyn av kommunens reningsverk, småbåtshamnar etc.

Den sammantagna bedömningen är att de samverkansformer och kontaktytor för havsmiljöfrågor som finns idag fungerar väl och att de möjliggör utbyte och dialog med flera av de intressenter och aktörer som verkar i havsområdet. Det kan finnas behov av att initiera fler samarbeten,detta är dock något som kan göras i samband med specifika frågor eller projekt.

MP:s motion föreslår att 2) kommunen arbetar fram en handlingsplan inför klimatförändringar och en höjd havsvattennivå.

Ett förändrat klimat medför nya utmaningar och ställer krav på nytt kunskapsunderlag i planeringen av ett säkert och hållbart samhälle. Flera nämnder framhåller behovet av att ta fram en handlingsplan för klimatförändringar.

VIVAB anger t.ex. att klimatförändring och en höjd havsnivå kan få stora konsekvenser för tillhandahållande av tjänster inom vatten och avlopp, och ställer sig positiva till att delta i arbetet med framtagande av en klimatanpassningsplan.

Samhällsutvecklingskontoret instämmer i behovet av kunskapsunderlag om klimatförändringen och dess effekter. Det har påbörjats arbete med att identifiera klimatförändringens problem- och riskområden i kommunen och att kartlägga behov av underlag. Fortsatt arbete inom detta områdekommer att prioriteras inför framtagande av ny översiktsplan.

Samhällsutvecklingskontoret anser att detta steg bör föregå framtagandet av en eventuell handlingsplan.

Inga kommentarer: