< div id=”header ”>< / div>

fredag 31 januari 2020

Vattenfall äger stenkolkraftverket Moorburg utanför Hamburg och svenska regeringen är nöjda med detta ?


Vattenfall äger ett stenkolseldat kraftverk Moorburg som försörjer Hamburg med el och energi.

Redan 2009 gick Miljöpartiets energipolitiske talesperson ut med frän kritik mot dåvarande svenska regering om miljömisslyckande "”Lägg Moorburg-fallet till listan av regeringens miljömisslyckande med Vattenfall” skriver Per Bolund, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet i en debattartikel som starkt kritiserar regeringens ägarstyrning av bolaget."

Sedan 2014 sitter Per Bolund själv i den svenska regeringen och fortfarande äger Vattenfall stenkolkraftverket Moorburg. "- Vi vill bli fossilfria inom en generation, och det innebär att vi på lång sikt inte kommer att äga några kolkraftverk. Men under övergången till ett fossilfritt system kommer vissa stenkolsanläggningar att finnas kvar står det på Vattenfalls hemsida. Ett exempel är Moorburg, som fortfarande är en central del av Hamburgs energiförsörjning, förklarar Lasse Ejeklint Vattenfalls klimatcoach".

Den 23 februari är det delstatsval i Hamburg och delstaten leds nu av tyska SPD (socialdemokraterna) som har egen majoritet i delstaten. Det intressanta är om De Gröna går fram och hamnar i delstatsregering om de blir lika tystlåtna som Per Bolund är nu sedan han innehar en ministerpost om stenkolskraftverket Moorburg?

Inga kommentarer: